De reputatie van Joris Demmink. Of wat daar nog van over is.

04-11-2014

Voor het eerst was Joris Demmink zelf aanwezig bij een rechtszitting die handelde over de beschuldigingen aan zijn adres van ontucht en misbruik van minderjarige jongens. In dit geval ging het dan ook over een proces dat hij zelf had aangespannen tegen het AD, om rectificatie en schadevergoeding te eisen naar aanleiding van publicaties op 6 en 8 oktober 2012 over "De topambtenaar, de Haagse pooier en zijn jongens".

Of hij dat proces indertijd ook had aangespannen als hij had voorzien hoe het landschap sindsdien is veranderd, vroeg de raadsman van het AD zich hardop af: inmiddels is Demmink formeel verdachte in een strafrechtelijk onderzoek, dus het is de vraag in hoeverre de reputatieschade die hij claimt geleden te hebben nog overeind te houden is. Het ging niettemin over de reputatie van Demmink. Of wat daar nog van over is na de opeenstapeling van beschuldigingen en publicaties.

Demmink verbijt zich
Het AD verweerde zich aan de hand van feiten en argumenten, verwijzend naar de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid alsmede uitgebreide jurisprudentie op dit gebied. Onder de kop "Joris Demmink verbijt zich in rechtbank" beschrijft de krant zelf hoe de advocaat van Demmink, mr. Knijff, er op hamerde dat "het AD zich niet op grotendeels criminele bronnen had moeten verlaten". Advocaat Trojan van het AD beklemtoonde dat niet minder dan zes ooggetuigen onafhankelijk van elkaar verklaringen hebben afgelegd met dezelfde uitkomst: Demmink had in de jaren '80 contact met de in 1991 doodgeschoten Dick Willard, een criminele jongenspooier.

Criminele bronnen
De klacht dat genoemde bronnen een crimineel verleden zouden hebben maakte op journalist Koen Voskuil, die ruim een jaar onderzoek deed alvorens het artikel te publiceren, weinig indruk. "Ik heb mensen in hele hoge functies horen liegen en criminelen de glasheldere waarheid horen spreken," reageerde hij in de rechtszaal. Justitie maakt nota bene zelf regelmatig deals met criminelen, zoals columnist Jan Dijkgraaf fijntjes aanhaalt in zijn column 'Foute bronnen': "Is Demmink niet de man die in opdracht van ministers en staatssecretarissen Officieren van Justitie jarenlang schimmige deals liet sluiten met kroongetuigen om boeven achter de tralies te krijgen? Het zal toch niet dat hij wegkomt met deze flutredenering?"

Optreden Opstelten misstand op zich
Advocaat Kaaks, aanwezig voor stichting De Roestige Spijker die zich in de zaak heeft 'gevoegd', noemde het een misstand op zich dat drie opeenvolgende ministers Demmink telkens de hand boven het hoofd hebben gehouden en dat Opstelten dit tot op heden volhoudt. Kaaks toonde een flyer die het ministerie van Justitie vorig jaar liet ontwikkelen voor een campagne tegen misbruik kinderen in Thailand. Opstelten heeft die flyers in het kader van de campagne hoogstpersoonlijk op Schiphol staan uitdelen. Kaaks las voor uit de folder dat de dader "een keurige verschijning kan hebben en van alle leeftijden kan zijn", waarmee mensen worden opgeroepen hun vermoedens en verdenkingen te melden. Waaraan Kaaks toevoegde dat dat kennelijk niƩt de bedoeling is "als de betrokkene bij Justitie werkt".

Fantasiewereld
Demmink zelf verwees alle verhalen naar een fantasiewereld. Daar horen dan kennelijk ook thuis de verklaringen onder ede over hoe zijn naam voorkwam in het beruchte Rolodex-onderzoek, de aangiften van twee Turkse mannen die zeggen als jongens door Demmink te zijn verkracht, de verklaring onder ede van een getuige die als jonge knul Demmink in Amsterdam op de achterbank van zijn dienstauto voor 250 gulden oraal bevredigd zou hebben, de recente verklaring van een zakenman die in 1995 in Praag in "een besloten club met uitsluitend genodigden" zegt te hebben gezien hoe Demmink ontucht pleegde met twee "erg jonge jongens" van naar schatting 15 en 16 jaar; en de klacht die de kort daarna overleden chauffeur van Demmink, Mosterd, indiende over het zedeloze gedrag van zijn baas. Om maar een kleine greep te doen uit de chronologie van de Demmink-affaire.

De rechtbank liet bij afloop van de zitting weten ernaar te streven op 16 december uitspraak te doen, maar liet doorschemeren dat dat ook wel eens begin 2015 zou kunnen worden.

‹‹ Naar het overzicht

Reageer


 

Laatste reacties

Volg de Demminkdoofpot via RSS

De laatste Demmink tweets