Parlement moet zijn gezag herstellen

02-04-2014

Jacques van Huet en Bart Molenkamp, de twee oud-gevangenisdirecteuren die onlangs zijn gehoord in de Demmink-zaak, hebben in een brief aan CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt aangedrongen op een parlementaire enquête over de kwestie. Dat heeft Omtzigt zelf op Twitter laten weten.

In de brief kenschetsen de beide oud-directeuren het geduik en gedraai dat minister Opstelten recent ook heeft laten zien in de zaak rond de witgewassen misdaadmiljoenen: "Het aantal aantijgingen aan het adres van de heer Demmink die ook de pers halen, is inmiddels aanzienlijk. De heer Demmink verwerpt al die aantijgingen en minister Opstelten verwijst naar onderzoeken waaruit gebleken zou zijn dat de heer Demmink geen enkel verwijt treft. Zij gaan echter op geen enkele nu aangevoerde kwestie concreet in en gedragen zich daarmee als een verdachte die zich nog slechts beroept op eerder afgelegde verklaringen.

Minister Opstelten en zijn ambtsvoorgangers verwijzen naar onderzoek van de BVD dat vooraf ging aan de benoeming van de heer Demmink tot Secretaris-Generaal. De bij die benoeming betrokken ministers - Justitie en Binnenlandse Zaken - konden, net als de heer Opstelten nu, niet volstaan met een verwijzing naar BVD-onderzoek, maar hadden een bredere verantwoordelijkheid. De vraag is bijvoorbeeld of onder de verantwoordelijkheid van de toenmalige minister Donner alle hem ter kennis gebrachte geruchten over mogelijke pedoseksuele gedragingen van de heer Demmink grondig zijn onderzocht, schrijven Van Huet en Molenkamp.

Ze verwachten dat de komende tijd nog veel meer personen de tijd rijp zullen achten met hun verhalen over Demmink naar buiten te komen. Ook verwijzen zij naar een publicatie die binnenkort verschijnt over misstanden bij het strafproces tegen de Koerd Baybasin die een levenslange gevangenisstraf uitzit maar naar eigen zeggen onschuldig is. Zij doelen hiermee op het boek 'Verknipt Bewijs' van Ton Derksen, emeritus hoogleraar in de wetenschapsfilosofie, wiens boek over Lucia de Berk leidde tot een herziening en uiteindelijk haar vrijspraak.

De slotalinea van de brief: "De huidige gang van zaken in deze kwestie achten wij zeer ongewenst. De rechtsstaat wordt daardoor ondermijnd en het vertrouwen daarin neemt af. Vooral de positie van de rechtsstaat in de kwestie Demmink heeft ons ertoe gemotiveerd om ons - ieder op onze eigen manier in deze kwestie te mengen. Het parlement dient in deze kwestie nu ten volle zijn controlerende taak ter hand te nemen en zijn gezag in deze kwestie herstellen. Een parlementaire enquête lijkt ons het aangewezen middel daartoe, eventueel voorafgegaan door een parlementair onderzoek."

‹‹ Naar het overzicht

Reageer


 

Laatste reacties

Volg de Demminkdoofpot via RSS

De laatste Demmink tweets