AD: Topambtenaar Joris Demmink staat kennelijk boven de wet

03-02-2012

Het Openbaar Ministerie stelt geen strafrechtelijk onderzoek in tegen de hoogste ambtenaar van Veiligheid en Justitie, Joris Demmink. Tegen de secretaris-generaal waren aangiften gedaan van misbruik van twee minderjarige jongens in Turkije midden jaren '90. Het OM noemde de verklaring van één van hen gisteren onbetrouwbaar.

Het onderzoek naar vermeend seksueel misbruik door de hoogste baas van Justitie was in handen van de Rijksrecherche. Die hoorde in februari 2011 de Turk asman B. als getuige, die hiervoor speciaal naar Nederland was gekomen. asman B. zegt in zijn aangifte dat hij omstreeks 1997 in het Turkse Edirne is verkracht door Joris Demmink. Hij was toen 14 jaar oud. Het Openbaar Ministerie stelt echter dat er 'gerede twijfel' bestaat over de betrouwbaarheid van de aangifte van Osman B.. De aangifte is ook voorgelegd aan de Landelijke Expertisegroep Bijzondere Zedenzaken (LEBZ). Deze LEBZ heeft in juni 2011 gerapporteerd dat het verhaal van Osman B. 'niet consistent' is.

Vakantieoord
De andere aangever, Mustafa Y., , is niet gehoord door de rijksrecherche. "Voorwaarde om deze getuige te horen, was dat hij naar Nederland zou komen," zegt OM-woordvoerder Wim de Bruin. "Dat is niet gebeurd." Mustafa beweert dat hij rond 1995 - op 13-jarige leeftijd - in Istanbul is geronseld en naar Demmink is gebracht. Die zou hem op een hotelkamer in vakantieoord Bodrum hebben misbruikt. Vanwege de 'ernstige beschuldigingen' zegt het OM verder onderzoek te hebben gedaan naar onder meer de reizen van Joris Demmink in de jaren '90. Demmink ontkent na de jaren '80 ooit een voet in Turkije te hebben gezet. "Alles draait om de vraag: is Demmink daar geweest in die periode? Uit ons onderzoek is dat niet gebleken," zegt De Bruin. Het OM wil niet ingaan op welke wijze de reisbewegingen van Demmink zijn onderzocht, behalve dat er getuigen zijn gehoord. Voor het OM is hiermee 'de kous af, aldus De Bruin. Er komt geen strafrechtelijk onderzoek naar Joris Demmink en ook het onderzoek van de Rijksrecherche wordt stopgezet.

Adèle van der Plas, advocaat van de Turkse aangevers, is woedend. "Het was al eerder duidelijk dat het OM geen strafrechtelijk onderzoek wilde starten. Deze man staat kennelijk boven de wet en boven het recht." Volgens de advocate waren er behalve Mustafa Y. meerdere getuigen in Turkije die konden bevestigen dat Demmink zich daar schuldig heeft gemaakt aan seks met minderjarigen. "Onder hen: Mehmet Korkmaz, de politieman die de jongetjes voor Demmink in Istanboel heeft geronseld. Ook Necdet Menzir, oud-minister en politiechef van Istanbul in die tijd, wist ervan en wilde verklaren. Maar het OM zei niet naar Turkije te kunnen afreizen, omdat er geen strafrechtelijke verdenking was. Het is een cirkelredenering." Van der Plas kondigt aan namens cliënten Osman B. en Mustafa Y. de beslissing van het OM aan te vechten in een zogeheten artikel 12-procedure. Het Gerechtshof in Den Haag zal zich dan buigen over de vraag of Demmink toch vervolgd moet worden. Topambtenaar Demmink werkt sinds 1982 bij het ministerie van Justitie. Hij is meerdere keren in verband gebracht met misbruik van minderjarige jongens. Dit heeft nooit geleid tot een strafrechtelijk onderzoek of veroordeling.

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg zegt zich neer te leggen bij de uitkomst van het laatste onderzoek van het Openbaar Ministerie. "Het is klaar nu. We moeten stoppen iemand steeds in een kwaad daglicht te plaatsen." "Ik weet niet of de kous hiermee af is. Als er nog mensen of advocaten zijn die vinden dat er reden is dat de heer Demmink moet worden vervolgd, kunnen zij zich melden bij het gerechtshof. Zo werkt de procedure. Ik ga mij als politicus nu niet verder inhoudelijk in deze zaak mengen. Dat is mijn taak niet," zegt SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen.

‹‹ Naar het overzicht

Reageer


 

Laatste reacties

Volg de Demminkdoofpot via RSS

De laatste Demmink tweets