Ex-BVD’er onthult doofpotstrategie

27-09-2011

"De binnenlandse inlichtingendienst heeft verschillende onderzoeken naar corruptie binnen de overheid bewust niet uitgevoerd. Dat beweert Paul Herrie, oud-medewerker van de BVD," zo schrijft De Pers. Een van de zaken die Herrie noemt een mogelijk pedofielennetwerk waar hoge justitieambtenaren bij betrokken zouden zijn. "‘Toen we in onderzoeken op aanwijzingen stuitten van corruptie binnen de overheid, ging de deksel op de put," aldus Herrie.

‘Toen we in onderzoeken op aanwijzingen stuitten van corruptie binnen de overheid, ging de deksel op de put. Op voorhand werd gezegd dat het contrastrategieën uit het criminele milieu waren.’ Dat zegt Paul Herrie, voormalig agent van de Binnenlandse Veiligheidsdienst in het boek Spion in de onderwereld; Opkomst en ondergang van geheim agent Paul H. van Harry Lensink en Marian Husken, dat donderdag verschijnt.

Herrie werkte van 1979 tot 2000 bij de dienst die nu bekendstaat als de AIVD. Hij kwam in 2006 in het nieuws toen De Telegraaf staatsgeheimen onthulde, die afkomstig waren van de AIVD. Herrie zou de stukken hebben gelekt en werd veroordeeld tot twee jaar celstraf wegens schending van het staatsgeheim. Hij heeft altijd ontkend en is in afwachting van het oordeel van de Hoge Raad.

Herrie deed voor de dienst onderzoek naar de groep rond crimineel Mink Kok en de mogelijke verwevenheid van onder- en bovenwereld en corruptie bij opsporingsinstanties. Met de komst van oud-politiechef Sybrand van Hulst als hoofd van de AIVD in 1997 trad de politie toe tot de dienst en dat zorgde volgens Herrie voor een cultuuromslag.

Herrie en zijn collega’s kregen in die periode aanwijzingen dat ambtenaren jarenlang behulpzaam zijn geweest bij drugshandel. Het zou gaan om cocaïnesmokkel waarbij de groep rond Mink Kok een rol zou hebben gespeeld. Als Herrie meer wil weten, wordt hij teruggefloten door Van Hulst.

Ook wil hij verder met het onderzoek naar een mogelijk pedofielennetwerk waar hoge justitieambtenaren bij betrokken zouden zijn. Van Hulst besluit het onderzoek te staken. Volgens Herrie het bewijs dat men zelfs in staat is de dienst te manipuleren. ‘De policy van de BVD was altijd: als er informatie binnenkomt, moet het worden gedubbeld, zodat je kan bepalen of het wel of niet klopt. Als die kansen niet worden gegeven, blijven die verhalen in de lucht hangen. En blijven ook de twijfels.’

‹‹ Naar het overzicht

Reageer


 

Laatste reacties

Volg de Demminkdoofpot via RSS

De laatste Demmink tweets