"Onderste steen komt niét boven, want dan valt heel Justitie in elkaar!"

24-03-2015

"De onderste steen komt niét boven, want dan valt heel Justitie in elkaar," aldus Harry Borghouts in Nieuwsuur. Een opzienbarende stelling van deze oud-commissaris van de Koningin in Noord-Holland én voormalig secretaris-generaal van Justitie: de voorganger van Joris Demmink. Aanleiding: het komende onderzoek naar de raadselachtige Teeven-deal. De opmerking van Borghouts is alarmerend. Hij kent Justitie immers van haver tot gort en kan het dus weten. Als de onderste steen bovenkomt, dondert de hele boel in elkaar. In het licht van de Demmink-zaak is het dus geen wonder dat achtereenvolgende ministers bereid waren te liegen, te bedriegen en te bedreigen om dát te voorkomen.

https://youtu.be/i6ICbAElTFI
Of bekijk de hele reportage hier

Borghouts kent niet alleen Justitie, maar ook Demmink. Zó goed zelfs, dat hij zich als SG op Justitie in 2002 hevig verzette tegen de benoeming van Demmink als zijn opvolger. Of dat te maken had met de maar liefst 40 geruchten over Demminks levenswandel die de AIVD had onderzocht is niet bekend. Misschien waren er nog wel meer redenen. Toenmalig minister van Justitie Donner drukte de aanstelling van Demmink echter door alsof zijn eigen leven ervan afhing. Was (is) Donner, inmiddels vice-voorzitter van de Raad van State, chantabel?

Demmink belde Borghouts
Vast staat dat Borghouts ook zonder die 40 AIVD-onderzoeken wel wist dat Demmink niet van onbesproken gedrag was. Jaren eerder, toen Demmink er (via een lek binnen justitie) achter kwam dat zijn naam voorkwam in wat bekend zou worden als het Rolodex-onderzoek, belde hij Borghouts, toen secretaris-generaal. Borghouts belde op zijn beurt Vrakking om te vragen waar hij mee bezig was om onderzoek te doen naar "een van mijn ambtenaren". Het onderzoek werd onmiddellijk om zeep geholpen.

Borghouts heeft zijn verzet tegen Demmink later overigens om onduidelijke reden opgegeven. Hij heeft meermalen, zelfs voor de camera, laten weten al die nare geruchten toch wel heel vervelend voor die arme Demmink te vinden. En toen Demmink in 2012 met pensioen ging werd deze eervol uitgewuifd met een chique receptie in de Ridderzaal. Onder de daar aanwezige hoogwaardigheidsbekleders was ook Borghouts.

Hoezo, in opspraak?
Opvallend dat secretaris-generaal Pieter Cloo na 2 jaar een beetje 'in opspraak' te zijn geweest ineens het veld moet ruimen, terwijl niemand precies weet wat hij heeft misdaan. Goed: hij was een vriendje van Opstelten, maar dat was Demmink ook. Demmink was al jarenlang érnstig in opspraak toen hij werd benoemd, en dat is er in zijn 10 jaar als SG, na diverse aangiften tegen hem, bepaald niet beter op geworden. Demmink en zijn positie binnen het departement waren echter al die jaren onaantastbaar. Die onaantastbaarheid heeft hij bij zijn vertrek blijkbaar meegenomen en niet voor zijn opvolger achtergelaten.

Maar nóg opvallender is het onverklaarbare gebrek aan doortastende journalistiek bij Nieuwsuur, evenals de totale desinteresse in het parlement. Oude rot Borghouts doet de explosieve uitspraak dat heel Justitie in elkaar dreigt te storten en niemand die om uitleg vraagt! Oordeelt u zelf: ziet Borghouts eruit alsof hij een grapje maakt?

‹‹ Naar het overzicht

Reageer


 

Laatste reacties

Volg de Demminkdoofpot via RSS

De laatste Demmink tweets