Wij zijn géén trol, en de zaak #Demmink is géén "klassieke complottheorie"

28-10-2020

"Onjuiste en misleidende berichten over de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten worden ook in Nederland verspreid," stelt Pointer, een platform voor datajournalistiek, dat de afgelopen twee maanden op Twitter 476 Nederlandstalige trollen heeft gevonden die misinformatie verspreiden over de verkiezingen. Trollen zijn anonieme accounts die proberen mensen te beïnvloeden en te misleiden, en zelfs te intimideren om gesprekken op social media te laten ontsporen. Een kwalijk verschijnsel, vinden ook wij.

Maar opvallend genoeg lijkt ook de Demmink Doofpot in de hoek van de 'trollen' te worden weggezet. "Door de hashtags weten we ook over welke onderwerpen de trollen vaak praten," aldus Pointer: "De hashtag #Demmink is de meestgebruikte, en verwijst naar de klassieke complottheorie over de ambtenaar Joris Demmink, die door ministers en rechters zou zijn ontkomen aan een veroordeling van kindermisbruik." Het klopt dat er trollen zijn die over de Demmink-kwestie orakelen, maar voor de goede orde: De Demmink Doofpot is géén trol, en de zaak #Demmink is géén "klassieke complottheorie over een ambtenaar die zou zijn ontkomen aan een veroordeling voor (niet van) kindermisbruik.

Deze website is in 2010 gelanceerd, in vervolg op de publicatie in een oplage van 10.000 exemplaren van het gelijknamige boek 'De Demmink Doofpot' (hier te downloaden) van de hand van Drs. J. Poot sr. (1924-2018). Het boek is gebaseerd op diepgravend onderzoek van een voormalig topambtenaar van Justitie, een onderzoeksjournalist en de Stichting Expertgroep Klokkenluiders, dus bepaald géén complottheorie.

Rechter: zorgvuldig tot stand gekomen
Sinds de publicatie van dit boek houdt de redactie van deze site de ontwikkelingen in de Demmink-zaak bij. Niet door rare en ranzige theorieën te verspreiden, maar door te volgen wat er op juridisch en journalistiek gebied te melden is over deze zaak waar justitie nooit klaarheid in heeft willen brengen. Zo leest u op deze site de reportage van onderzoeksjournalist Koen Voskuil uit 2012, getiteld "De topambtenaar, de Haagse pooier en zijn jongens". Geen ordinair roddelverhaal, maar een gedegen stuk waarvoor Demmink het AD voor de rechter daagde, maar keihard bakzeil moest halen omdat de rechter oordeelde dat deze publicatie over contacten van Demmink met een criminele jongenspooier in de jaren 80 zorgvuldig tot stand was gekomen.

Getuigenverklaringen onder ede
Tijdens getuigenverhoren in 2014 en 2016, waarbij onder meer politie- en justitiemedewerkers onder ede aan het woord kwamen, bleek er ook van alles mis te zijn. Een voorbeeld is het interview met NRC waarin oud-hoofdofficier van justitie Vrakking de getuigenverklaringen bevestigt, dat Demmink in beeld was rond het zgn. Rolodex-onderzoek in 1998. De getuigenverklaringen werden onder ede voor de rechtbank afgelegd, onder meer door een man die in 1988 als minderjarige door Demmink zegt te zijn misbruikt. Ook oud-politiemensen legden voor de rechter verklaringen af die zeer belastend zijn voor Demmink: "Hoofdofficieren Wabeke, Wooldrik, Holthuis en topambtenaar Joris Demmink werden in 1997 verdacht van seks met minderjarigen", volgens oud-zedenrechercheur De Koter.

We bedoelen maar: trollen zorgen voor anonieme desinformatie en misleiding, De Demmink Doofpot blijft zoeken naar de feiten die door justitie hardnekkig en consequent zijn toegedekt en weggemoffeld. Dat doen we hier, en via ons Twitter-account @DemminkDoofpot.

‹‹ Naar het overzicht

Reageer


 
Volg de Demminkdoofpot via RSS

De laatste Demmink tweets

@Buitenhoftv Was er ooit zoiets met Demmink? Nooit meer iets van gehoord. Hoe dan ook, goed dat dit onder de aandac… https://t.co/ixH5vPjLys

@Wilhelmina2024 Kan hij dan ook gelijk de zaak #demmink meenemen in het onderzoek?

@Nkruif Punt is juist dat de mensen die krankzinnige dingen roepen (bijvoorbeeld over pedofeesten van Demmink en ‘d… https://t.co/vkG6TkgGTC

@PlugHuig #dossier #Demmink #adoptie #toyota #jeep #toeslagen #mh17 #corona #WEF #NWO ze gaan het druk hebben van beerput naar beerput

Forum voor Democratie over Joris Demmink! https://t.co/0AlbjmwQM4 via @YouTube

@MaxMoos9 en n onderzoek naar van Dissel dan en Demmink ook natuurlijk ?

@MissCrow2 Ja sinds #Demmink ter sprake kwam in een vragenrondje hebben ze ingegrepen.

Is dat Demmink, staande links?! https://t.co/HG6wnnjTpO

@SalmanKhawaja73 #Demmink was erbij

@NOS En #Demmink natuurlijk ook?

@JoostNiemoller #FVD wil de affaire #Demmink weer leven inblazen. Wat een toeval al die aanvallen op hen.