11-koppige delegatie hotemetoten naar Washington om Demmink-schandaal te overschreeuwen

21-04-2013

De affaire-Demmink heeft de internationale reputatie van ons land ernstig aangetast. Recente TV-reportages in Rusland, uitgebreide berichtgeving in Frankrijk, Duitsland en Turkije, en natuurlijk de zeer kritisch aandacht in het Amerikaanse congres hebben daaraan bijgedragen. Wie denkt dat ons land het tij zou proberen te keren door openheid van zaken te geven en overtuigend bewijs te leveren van deugdelijk onderzoek naar de beschuldigingen tegen Demmink vergist zich. Uit een stuk van Rudie van Meurs, voorzitter van de Bakker Schut Stichting en "grootvader van de Nederlandse onderzoeksjournalistiek", blijkt dat Nederland het tegenovergestelde doet. Er wordt een rookgordijn opgetrokken dat bestaat uit 11 hotemetoten, die eind april als delegatie onder leiding van de voorzitter van het College van Procureurs-generaal, Herman Bolhaar, naar Washington worden gestuurd. Doel: vol overgave vertellen wat Nederland allemaal doet ter bestrijding van mensenhandel en seksuele uitbuiting van kinderen... om maar niet te hoeven verdedigen wat Joris Demmink al die jaren ongehinderd heeft kunnen uithalen als topambtenaar op Justitie.

In een uitgebreide beschrijving van de zaak op de website van de Bakker Schut Stichting schrijft Van Meurs onder meer over de dubieuze rol van (nu) staatssecretaris Fred Teeven. Hij haalt voormalig BVD-medewerker Paul Herrie aan, die in een gesprek in Vrij Nederland van 12 augustus 2009 onder meer verwees naar het Rolodex-onderzoek eind jaren '90 naar een pedo-netwerk met hooggeplaatsten: ‘Rolodex is slechts één voorbeeld. Maar inderdaad, als zo’n Joris Demmink een gewone burger was geweest, was zijn computer al lang in beslag genomen. Ik stoorde me vooral aan de manier waarop het parket in Amsterdam opereerde, en dan met name officier van justitie Fred Teeven. Teeven haalde allerlei trucs uit die niet binnen zijn takenpakket vielen. Hij toonde zich tegelijkertijd bijzonder geïnteresseerd in de vermeende seksuele escapades van Hans Vrakking. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat Teeven kennis zocht waarmee hij zijn baas onder druk kon zetten.’

Van Meurs vervolgt: "Diezelfde Teeven maakt nu deel uit van het cordon sanitaire dat zijn baas minister I.W. Opstelten aanlegde rondom zijn oud-studiegenoot aan de rechtenfaculteit in Leiden Joris Demmink. Het kan bijna niet anders of in de bodemprocedure ( n.a.v. publicaties in het AD in oktober 2012, red.) zal ook de rol van die kleine elite aan de orde dienen te komen.
Waarom wordt Demmink niet behandeld als een gewone burger? Waarom gaat die kleine elite er bij voorbaat van uit dat Demmink boven alle twijfel verheven is? En dat de jongetjes van toen, inmiddels mannen met een getekend verleden, geen serieuze aandacht verdienen? Als de rol van Opstelten cum suis niet in de bodemprocedure aan de orde komt, zullen de verantwoordelijke ministers antwoorden moeten vinden op de steeds groter wordende kritiek uit het buitenland. Een machtige groep leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden bereidt een resolutie voor om het Internationale Hof van Justitie in Den Haag te verplaatsen naar een ander land, omdat Demmink 'boven de wet' blijft staan en de beschuldigingen tegen hem over het gebruik van kinderen als seksslaven niet grondig worden onderzocht."

In plaats van de bewering dat Demmink onschuldig is met overtuigend onderzoek te staven, stuurt Nederland dus een topzware delegatie naar Amerika om daar met droge ogen te verklaren dat wij het braafste jongetje van de klas zijn. In de kennelijke hoop dat men dan zal vergeten dat het jarenlang en tot op heden gedogen en verhullen van Demmink's verderfelijk gedrag de reden is dat men ons land nu eindelijk eens over de knie dreigt te gaan leggen. Opmerkelijk lid van de delegatie die naar Washington gaat is burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar. Die heeft met een succesvolle actie op de Achterdam in zijn stad een mooie case te vertellen. De vraag is of hij zich bewust is dat zijn success story vooral dient om de van diverse verkrachtingen van minderjarige jongens beschuldigde oud-topman van Justitie uit de aandacht te houden. Alle andere leden van de delegatie zijn zo nauw met Justitie verbonden dat de ware aard van de missie hun wel duidelijk is.

Lees het volledige verhaal van Rudie van Meurs op de website van de Bakker Schut Stichting.

‹‹ Naar het overzicht

Reageer


 

Laatste reacties

Volg de Demminkdoofpot via RSS

De laatste Demmink tweets