Aartsbisschop Vigano: paus wist van misbruik, moet aftreden

27-08-2018

In een opzienbarende 11 pagina's tellende aanklacht heeft Aartsbisschop Carlo Maria Vigano, voormalig ambassadeur van het Vaticaan in de Verenigde Staten, paus Franciscus opgeroepen af te treden. Volgens Vigano wist Franciscus al toen deze zelf nog kardinaal was, dat zijn goede vriend kardinaal Theodore McCarrick zich schuldig maakte aan seksueel misbruik. McCarrick zou volgens Vigano een grote rol hebben gespeeld bij de verkiezing van Franciscus tot paus, en in ruil daarvoor gepromoveerd te zijn tot diens persoonlijk adviseur. Een artikel op xandernieuws.punt.nl vat het pleidooi van Vigano samen, die stelt: "Nu de corruptie de bovenste top van de kerkelijke hiërarchie heeft bereikt, eist mijn geweten dat ik deze waarheden over de hartverscheurende zaak rond de aartsbisschop emeritus van Washington DC, Theodore McCarrick, die ik tijdens het uitvoeren van mijn plicht ontdekte, onthul."

Seksueel misbruik blijkt uitstekend te floreren in de top van machtsorganisaties. Het einde van het schandaal rond de Rooms-Katholieke kerk lijkt nog niet in zicht, maar denk ook aan de top van Justitie in Nederland. Ook daar zijn mensen hoge functies toegeschoven, ook daar strekken de verdenkingen van pedofilie en misbruik zich uit over de brede organisatietop. Bovendien werd ook dáár Joris Demmink indertijd benoemd tot de hoogste ambtelijke functie op het departement van Veiligheid en Justitie, terwijl bekend was dat hij en anderen van ernstige feiten werden verdacht (zoals 'betrokkenheid bij georganiseerd misbruik van kinderen’). Naar analogie van de aanklacht van Vigano zou het de oud-ministers Donner, Hirsch Ballin, Opstelten en Van der Steur allen ook gepast hebben af te treden, omdat ze op de hoogte waren maar Demmink c.s. geen strobreed in de weg legden.

De opmerkelijke parallellen tussen de kerk en Justitie lijken misschien toevallig, maar zelfs dat is schone schijn. Dat er innige onderlinge banden zijn bleek bij de inzegening van aartsbisschop Wim Eyk in 2008, toen Demmink nog nét niet op de eerste rij zat ( zie foto).

Het nieuws over de aanklacht van Vigano is ook opgepakt door de grote Amerikaanse nieuwszenders, zoals CNN, CBS en The New York Times.

Duidelijk is dat Vigano paus Franciscus in 2013 al op de hoogte bracht van een duimendik dossier over diens vriend: "Franciscus wist minimaal op 23 juni 2013 dat McCarrick een serie misbruiker was, een corrupte man. Toch is hij hem tot het bittere eind blijven beschermen, en stelde hij hem zelfs als persoonlijke adviseur aan." Ook een andere vertrouweling van de paus, aartsbisschop Oscar Rodriquez Maradiago van Tegucigalpa (Honduras), heeft tal van schandalen achter zijn naam staan, zoals financieel wanbeheer en het verduisteren van fondsen, het beschermen van een misbruikende bisschop, en het verbloemen van een ‘homoseksuele epidemie’ in zijn eigen seminarie, waar 48 leerlingen een open klachtbrief aan de paus over schreven. Dit ‘homoseksuele netwerk’ in de RK kerk zou zich uitstrekken van gewone priesters tot de absolute top in Rome. Een ijzingwekkende vergelijking met het Nederlandse Justitieschandaal dringt zich op: de Praagse praktijken van Demmink en oud-ambassadeur Heinemann, de contacten met een Haagse jongenspooier, de uitstapjes naar het Anne Frankplantsoen en over de –zelfs al ver vóór de heerschappij van Demmink– pedofiele rechters Stolk en Rueb. De misstanden in de RK kerk mogen al tijdenlang in stand zijn gehouden, op Justitie is het niet anders.

Het artikel op Xandernieuws.punt.nl vermeldt ook de eigen woorden van Paus Franciscus, die verklaarde dat "iedereen schuldig is als hij iets goeds had kunnen doen, en het toch niet deed" en citeert Vigano die erop wijst dat de paus zelf "het advies opvolgde van iemand waarvan hij heel goed wist dat het een perverseling is, waardoor hij het kwaad dat McCarrick aanrichtte met zijn opperste autoriteit vermenigvuldigde..." Dezelfde medeplichtigheid die ook rond de carrière van Demmink en het instandhouden van de duistere praktijken bij Justitie een doorslaggevende rol heeft gespeeld.

‹‹ Naar het overzicht

Reageer


 

Laatste reacties

Volg de Demminkdoofpot via RSS

De laatste Demmink tweets