AD: Justitie frustreert onderzoek naar topambtenaar

24-11-2011

Oe zaak rond de van pedofilie beschuldigde topambtenaar Joris D. heeft een opmerkelijke wending gekregen. Advocate Adèle van der Plas plaatste gisteren videoverklaringen op internet van de twee Turkse mannen die zeggen dat zij op minderjarige leeftijd zijn misbruikt door D. Van der Plas zette de video's op het internet omdat justitie het onderzoek naar D. volgens haar 'vertraagt en frustreert'.

De twee Turkse mannen zeggen in 1995 in Turkije te zijn misbruikt door Joris D., die toen al directeur was op het ministerie van Justitie. De mannen waren toen minderjarig. In het voorjaar nam het Openbaar Ministerie een verklaring van één van hen aan, waarna een onderzoek is gestart. door de rijksrecherche naar D., die nu de hoogste ambtenaar op het ministerie is.

Volgens Van der Plas wordt het onderzoek echter niet serieus uitgevoerd, waardoor D. volgens haar onterecht vrijuit dreigt te gaan. "We worden al jaren aan het lijntje gehouden. Laat mensen nu zelf oordelen of er onvoldoende bewijs is:' zegt Van der Plas.

De advocate plaatste de video's online op haar eigen website na een gesprek met de officier van justitie die het onderzoek leidt. Die zou hebben aangegeven dat de rijksrecherche slechts beperkt onderzoek kan doen naar de zaak, omdat D. op basis van het huidige bewijs niet kan worden aangemerkt als verdachte. De advocate is daar woedend over: "In dit land kan een anonieme tip al leiden tot het inzetten van dwangmiddelen zoals huiszoeking en arrestatie. Maar een overvloed aan getuigenverklaringen en documenten is niet in staat een strafrechtelijke verdenking te rechtvaardigen tegen de hoogste baas bij Justitie!'

Op de video-opnamen vertellen Osman B. en Mustafa Y. onder meer hoe ze destijds in Istanboel van straat zijn geplukt door een politiemedewerker. Ze werden gewassen, geknipt en geschoren en gebracht naar een 'belangrijke meneer'. In een hotelkamer zouden de jongens zijn misbruikt.

De video's zijn door een oud-politierechercheur gemaakt, op verzoek van Van der Plas. De advocate ontkent met klem dat de mannen betaald zijn om de verklaringen af te leggen of dat ze zijn beïnvloed. bit de beelden blijkt dat de mannen D. herkennen van een foto.

Opmerkelijk is' dat de jongens wordt gevraagd D. aan te wijzen uit een boekje vol met mannen van zijn leeftijd. Hieronder staan ook oudminister Ernst Hirsch Ballin, net als staatssecretaris Fred Teeven van Justitie. Volgens Van der Plas is dit een 'practical joke' en kennen de Turken deze bewindslieden niet. Het OM twijfelt volgens Van der Plas' echter aan de betrouwbaarheid van de verklaringen van beide mannen.

Woordvoerder Wim de Bruin van het Openbaar Ministerie wil daar niet op reageren. Hij zegt dat er nog steeds onderzoek wordt gedaan naar de aangiften van de TUr- ken. Het gaat volgens hem om een 'oriënterend rijksrechercheonderzoek'. Pas als dat is afgerond, kan het OM eventueel overgaan tot strafrechtelijke vervolging, aldus De Bruin. "Maar alleen als daar aanleiding toe is!"

Van der Plas heeft bij deze haar vertrouwen in dat onderzoek opgezegd. "We hebben te horen gekregen hoe er onderzoek wordt gedaan en dat is nauwelijks onderzoek te noemen. Deze Turkse mannen zijn door D. misbruikt en er zijn tal van getuigen die hun lezing ondersteunen, maar justitie wil ze niet horen. Ik wil dat het publiek en met name het parlement weet wat er aan verklaringen en feitelijke bewijzen tegen D. zijn. Nu kan niemand meer zeggen: 'Wir haben es nicht gewusst'!' Het is niet de eerste keer dat Joris D. in verband wordt gebracht met pedofilie. De rijksrecherche deed de afgelopen vijf jaar meerdere keren onderzoek naar soortgelijke aantijgingen. Hij heeft altijd ontkend.

‹‹ Naar het overzicht

Reageer


 
Volg de Demminkdoofpot via RSS

De laatste Demmink tweets

@TruthHitsEvery1 interessant is de vraag, waarom werd demmink aangehouden?

Demmink verklaarde na 1986 nooit meer in Turkije te zijn geweest. In Oktober 2012 schreef de Turkse krant VATAN dat… https://t.co/E4L2H72lrP

Een meer dan treurig jubileum! #Misbruik #Demmink #Verjaard https://t.co/INXA9AblAS

#Demmink werd in Juli 1996 aangehouden in Istanbul wegens misbruik van een minderjarige jongen. Naast JD werden zij… https://t.co/ZTbLsZ4j6x

22 april 2013. Turkse OvJ ondertekent document om #Demmink niet te vervolgen. Super PG Gök overlijdt 10 dagen eerde… https://t.co/lk0uEBL7Ic

Tien dagen voordat de Turkse OvJ #Altay een beslissing ondertekende om #Demmink niet te vervolgen overleed de Turks… https://t.co/iOw12kknay

De kinderen waren te jong en de zaak was te oud. #Demmink https://t.co/L1VDTzW1OZ

dus Demmink heeft zich wel vergrepen aan minderjarigen? maar verjaring redde hem? https://t.co/sxMfEee7ht