Affaire-Joris Demmink wordt internationaal

In het Katholiek Nieuwsblad van 31 augustus 2012 vraagt journalist Henk Rijkers zich af hoe het mogelijk is dat de beschuldigingen aan het adres van secretaris-generaal Demmink van Justitie maar niét tot een gedegen onderzoek leiden. Rijkers schreef in het verleden onder meer over Fred Spijkers, de klokkenluider die bij zijn werkgever (Defensie) weigerde te liegen over een ongeluk met een landmijn en daarvan tot op de dag van vandaag de zure vruchten plukt. Rijkers schrijft in zijn inleiding: "De affaire rond mr. Joris Demmink leeft nu ook in het buitenland. Hoe kàn een land als Nederland zulke ernstige beschuldigingen zonder onderzoek laten?"

Met een succesvolle demonstratie van verontruste Amerikanen afgelopen week bij de Nederlandse ambassade in Washington, is de affaire rond mr. Joris Demmink definitief internationaal geworden. Tegen de Nederlandse secretaris-generaal van Justitie (64, VVD, katholiek) lopen al jarenlang hardnekkige geruchten van kindermisbruik, in het bijzonder van een zaak uit 1995 met minderjarige Turkse jongens. Aangiften worden echter keer op keer door het Openbaar Ministerie terzijde geschoven. Volgens de Amerikaanse organisatie achter de demonstratie zouden journalisten, juristen en slachtoffers in Nederland zeggen persoonlijke risico's lopen als zij aan de affaire-Demmink ruchtbaarheid geven. Een drijvende kracht achter de actie tegen Demmink, journalist Micha Kat, bevindt zich sinds april in voorlopige
hechtenis.

Kinderverkrachting
In de VS bestaat steeds meer belangstelling voor de affaire. Begin deze maand hebben drie leden van het Amerikaanse congres, Joe Pitts, Frank Wolf en Chris Smith, zich gewend tot Christian Ehler, voorzitter van de Delegatie voor de betrekkingen met de Verenigde Staten van het Europees Parlement. In een brief dringen ze erop aan het. probleem Joris Demmink serieus te nemen. "Zoals u wellicht weet, is dhr. Demmink beschuldigd van kinderverkrachting", aldus de congresleden. "Beweerd wordt dat dhr. Demmink naar Turkije is gereisd om daar misbruik en verkrachting van talrijke slachtoffers uit te voeren. Bovendien wordt beweerd dat dhr. Demmink de macht van zijn positie gebruikt om aangiftes tegen hem tegen te houden, en dat hij onderzoek gebruik als een middel om degenen die hem beschu1digen af te schrikken."

Dreigement Donner
Gegeven de invloed van Demmink hebben de Amerikaanse congresleden geen vertrouwen in de Nederlandse Justitie en vragen ze om aandacht van de EU voor de zaak. Inderdaad hebben achtereenvolgende ministers van Justitie, zoals Piet-Hein Donner en Ernst Hirsch Ballin, hun omstreden secretaris-generaal steeds gedekt. Donner dreigde in 2004 zelfs de pers te vervolgen met al de macht waar het OM over beschikt, als zij de rang, naam of zelfs de initialen van Demmink bekend zou maken. De Nederlandse Vereniging van Journalisten liet dit ongehoorde incident op eigenaardige wijze over haar kant gaan. Overigens heeft KN sindsdien tientallen malen over de affaire bericht (zie o.a. bericht van 3 februari 2012 en artikel van 11 februari 2011).

Onderzoek stopte
"Nederland is een land dat niet kan gelovigen dat het wordt bestuurd door mensen die zich schuldig maken aan zulke vreselijke dingen als kindermisbruik", zegt mr. Adele van der Plas. Zij is' de advocate van enkele Turkse mannen die aangifte tegen Demmink deden. Op een Amerikaanse video op de website 'De Demmink Doofpot' verklaart de advocate dat topambtenaren, magistraten en politici zich mede aan kindermisbruik schuldig maken. "Onderzoek in de bordelen stopte echter, zodra het in de buurt kwam van mr. Joris Demmink als verdachte. Dus wie zit daar achter?"

Schande
Klaas Langendoen, de bekende rechercheur van de IRT-affaire, deed onderzoek in Turkije. Drie Turkse jongens hebben tegenover hem verklaard dat ze verkracht zijn door de Nederlandse secretaris-generaal van Justitie. Hij' overhandigde het bewijsmateriaal aan het OM in Den Haag, verklaart hij op de video, maar hoorde er niets meer van. "Het zou een schande zijn voor Nederland als zo iemand met een lintje van de koningin zijn loopbaan kan beëindigen en naar een ander land gaan om daar zijn kindermisbruik voort te zetten, vindt mr. Van' der Plas. Volgens haar zijn er genoeg mogelijkheden, getuigen en materiaal voor een onderzoek tegen mr. Demmink. Zij beeft een speciale website voor de - althans op internet - spraakmakende affaire geopend, die inderdaad ook schokkend getuigenmateriaal bevat.

Een en ander heeft geleid tot een schizofrenie in de berichtgeving tussen internet en de reguliere media, die er - mogelijk vanwege het dreigement van Donner - nog steeds hoofdzakelijk het zwijgen toe doen. Het gebrek aan bereidheid om zelfstandig onderzoek en berichtgeving te verzorgen over mr. Joris Demmink schrijnt met name vergeleken met de gretigheid inzake de pedofilieaffaires van de Katholieke Kerk.

‹‹ Naar het overzicht

Reageer


 

Laatste reacties

Volg de Demminkdoofpot via RSS

De laatste Demmink tweets