Amerikanen dreigen Rutte vanwege toedekken affaire Demmink

06-11-2012

De Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Rebecca Project onderzoekt de mogelijkheden on in de VS te procederen tegen de Nederlandse regering en haar ambtenaren voor medeplichtigheid aan de affaire Demmink. Deze aankondiging komt terwijl premier Rutte een bezoek brengt aan zijn Turkse ambtsgenoot Erdogan. De timing is saillant, omdat Erdogan en het Turkse parlement onlangs door leden van het Amerikaanse congres zijn aangespoord om actie te nemen en voor opheldering te zorgen in de Demmink-zaak. Demmink zou immers in de jaren '90 in Turkije tenminste twee jongens van 14 en 12 jaar oud hebben verkracht. Er heeft zich ook een derde slachtoffer gemeld. De Nederlandse overheid, en ook Demmink persoonlijk, zouden zich onder druk van Turkije ingespannen om de Koerdische zakenman Baybasin levenslang op te sluiten. Alles wijst erop dat Turkije Nederland makkelijk onder druk heeft kunnen zetten, omdat de Turkse justitie bewijs heeft van de verkrachtingen door Demmink.

Katholiek Nieuwsblad gaat naar aanleiding van de verklaring van The Rebecca Project in op de internationale druk op Rutte om het probleem Demmink nu toch eindelijk eens onder ogen te zien. Demmink is vorige week met pensioen gegaan, maar dat neemt de grond voor zijn vervolging natuurlijk niet weg. Op zijn website schrijft het Katholiek Nieuwsblad:

"Nederlandse en Turkse topambtenaren zijn zowel actief als passief medeplichtig bij het de toedekken van de pedofiliebeschuldigingen tegen de voormalige secretaris-generaal van Justitie, Joris Demmink." Dat laat vandaag de Rebecca Project weten, een mensenrechtenorganisatie, die van de affaire Demmink een speerpuntproject voor de bestrijding van pedofilie heeft gemaakt. "De Nederlandse justitiële autoriteiten zijn doorgegaan met het negeren van deze beschuldigingen", aldus de Amerikaanse organisatie. "Turkse autoriteiten hebben de slachtoffers van Demminks misdaden geïntimideerd. Terwijl de VS en Groot-Brittannië actief geprobeerd hebben met recent onderzoek naar pedofilie zaken op te lossen, hebben de Nederlandse en Turkse regering de beweerdelijke verkrachtingsslachtoffers van Demmink nog meer tot slachtoffer gemaakt. Dit moet ophouden."

Onafhankelijke onderzoekers
"Tijdens het bezoek van Rutte aan Turkije zou minister-president Recep Tayyip Erdogan antwoorden moeten eisen van zijn Nederlandse tegenspeler over de beweerdelijke verkrachting van drie Turkse jongens door Demmink in de jaren negentig. In plaats van de economische ontwikkelingen tussen Nederland en Turkije centraal te stellen, zouden de premiers aan onderzoekers van beide landen de gelegenheid moeten geven met de aanklagers van Demmink te spreken, alsmede met andere getuigen. De Turkse regering moet ook aan onafhankelijke onderzoekers de documenten vrijgeven, die laten zien dat Demmink in Turkije was in de jaren negentig ten tijde van de beweerdelijke verkrachtingen. Demmink heeft bij herhaling ontkend dat hij in de jaren negentig in Turkije was, ondanks overweldigend bewijs van het tegendeel."

'Medeplichtigen even schuldig'
"Tenslotte zouden de Turkse en Nederlandse overheidspersonen die Demminks misdaden hebben toegedekt of daaraan medeplichtig zijn, goed notie moeten nemen van de recente aanklacht tegen de voormalige president van de staatsuniversiteit van Pennsylvania, Graham Spanier, die beschuldigd is van meineed, obstructie van de rechtsgang, en het in gevaar brengen van kinderen, terwijl Jerry Sandusky bezig was slachtoffers onder jonge jongens te maken. De Rebecca Project voor Mensenrechten is bezig juridisch advies in te winnen om vast te stellen of er strafklachten ingediend dan wel civiel geprocedeerd kan worden in de VS tegen hen die hebben toegelaten dat de van pedofilie beschuldigde Joris Demmink op vrije voeten blijft. Zij die pedofilie laten gebeuren zijn net zo schuldig en moreel toerekenbaar als de pedofielen zelf."

‹‹ Naar het overzicht

Reageer


 

Laatste reacties

Volg de Demminkdoofpot via RSS

De laatste Demmink tweets