Brits pedoschandaal breidt zich uit: parlementariërs misbruikten jongens

20-11-2014

Een onthutsend verhaal in De Telegraaf van dinsdag 18 november jl.: Britse politici lijken zich in de jaren 80 op grote schaal schuldig te hebben gemaakt aan misbruik van jongeren, vooral jongens. Een slachtoffer, inmiddels een man van in de veertig, heeft hierover verklaringen afgelegd. Er zou indertijd zelfs een moord zijn gepleegd.

In Groot-Brittannië is een reeks van schandalen aan het licht gekomen sinds TV-presentator sir Jimmy Savile, in 2011 overleden, schuldig bleek te zijn geweest aan honderden zedenmisdrijven. Tegen tal van Britse televisiepersoonlijkheden in zijn netwerk zijn de rechtszaken nog in volle gang. En nu start Scotland Yard ook een uitgebreid onderzoek naar "een kring van Westminster vips die zich seksueel met jongeren inliet. Het misbruik door vooral conservatieve politici gonst al enkele maanden rond het Londense Parliament Square," aldus De Telegraaf. De zaak werd in de jaren 90 al eens aangekaart door Lagerhuislid John Mann, maar het onderzoek werd gestaakt. Een huiveringwekkende parallel met de Nederlandse zaak Demmink en alles wat daarmee samenhangt. Denk aan het Rolodex-onderzoek dat werd opgeblazen en de onwil van Justitie om aangiften in behandeling te nemen.

In Groot-Brittannië lijkt het tot nog toe precies zo te zijn gelopen als in Nederland: "De zaak zou in de jaren negentig in de doofpot zijn gestopt. De commissie die de misstanden moet onderzoeken, wil maar niet van de grond komen. Tot twee keer toe is de beoogde voorzitter teruggetreden omdat deze te nauwe banden zou hebben met het establishment waarvan de misstanden moeten worden onderzocht."

Nog een bizarre parallel: één van de misbruikers was Peter Hayman (overleden in 1992), voormalig hoofd van de Britse veiligheidsdienst MI6. De politie deed in 1978 onderzoek naar hem, maar hij werd niet vervolgd. In 1984 werd hij nog wel een keer veroordeeld voor onzedelijk gedrag in een openbaar toilet, na een reeks eerdere indicenten. Verondersteld wordt dat hem lange tijd de hand boven het hoofd is gehouden door Sir Thomas Hetherington, indertijd openbaar aanklager, om een pedo-netwerk van hooggeplaatsten te beschermen. Andere leden van dit pedofielennetwerk worden om juridische redenen niet bij name genoemd, maar onder hen zou een minister zijn geweest. Hayman opereerde in het pedo-circuit onder de naam Peter Henderson.

Britse kranten staan inmiddels vol van de laatste ontwikkelingen. 'MI6 chief and shamed diplomat raped me' claims alleged victim of VIP paedophile abuse ring (Mirror), Peter Hayman named as VIP who sexually abused boys at Dolphin Square apartment complex near Parliament (Daily Mail).

In Nederland pakt vooralsnog alleen De Telegraaf groot uit over het misbruik door de Britse politici, al is het artikel vreemd genoeg online nergens terug te vinden (ook niet achter een betaalmuur). Daarom hier een link naar het artikel in PDF-formaat, want het is het lezen meer dan waard. Nog curieuzer is dat deze krant nauwelijks over de Demmink-affaire schrijft en ook verzuimt de ijzingwekkende parallel te leggen. Kennelijk brandt men zich met graagte aan misstanden elders maar niet aan die in eigen land.

De verontwaardiging over het decennialang negeren, ontkennen en in de doofpot stoppen van deze schandalen lijkt in Groot-Brittannië de weg te hebben geplaveid om nu eindelijk de onderste steen boven te krijgen. In Nederland lijkt het daar nog steeds niet op, zo blijkt ook uit de selectieve berichtgeving van De Telegraaf. Gezien de passiviteit van politici en justitie dringt zich de vraag op hoeveel handen er nu precies boven hoeveel hoofden worden gehouden om te zorgen dat de schandalen hier voor altijd onder de pet blijven.

UPDATES UIT DE BRITSE KRANTEN:
"Politicians' alleged paedophile ring murder could have been covered up, says top detective" - The Independent, 20-11-2014
Notorious paedophile gang 'could have covered up 17 child murders and be linked to VIP guest house' - The Daily Mail, 20-11-2014
MPs demand action over claims magistrate’s son was murdered by VIP paedophile ring, London Evening Standard, 19-11-2014
Special report into the growing stench of a cover-up by the Establishment, The Daily Mail, 21-11-2014

‹‹ Naar het overzicht

Reageer


 

Laatste reacties

Volg de Demminkdoofpot via RSS

De laatste Demmink tweets