"Demmink! Demmink! You stink!"

24-08-2012

Stijn Hustinx, Amerika-correspondent van het AD, nam een kijkje bij de demonstratie gisteren voor de deur van de Nederlandse Ambassade in Washington. Een kleine groep demonstranten had zich verzameld naar aanleiding van een oproep van drie Amerikaanse mensenrechtenorganisaties, waaronder het The Rebecca Project dat zich onder meer inzet tegen seksuele uitbuiting van kinderen en in dat kader aandacht vraagt voor "The Pedophilia Case of JORIS DEMMINK a High Level Dutch Ministry of Justice Official"

Zo goed gedocumenteerd als de aanklacht van The Rebecca Project is, toch schetst het AD een beeld van de demonstranten alsof die zich maar mondjesmaat hebben laten voorlichten. "Wat Turrentine van Demmink weet? 'Nou, wat de organisatie me heeft gemaild. Dat hij jonge kinderen in Turkije heeft misbruikt. En dat hij, ondanks een berg bewijs, gewoon op vrije voeten is. Echt ongelooflijk. Dat kan niet, dat mag niet.'"

Inzet van de demonstratie is de arrestatie en berechting van Joris Demmink, voor bezoekers van deze site geen onbekende: de secretaris-generaal van het Nederlandse ministerie van Justitie en Veiligheid, de hoogst verantwoordelijke ambtenaar, die al vóór hij in die functie werd benoemd ernstig in opspraak was wegens pedofiele praktijken.

De correspondent vraagt zich af: "Weet Kwame Fosu van The Rebecca Project wel dat vorig jaar in Nederland bij gebrek aan bewijs is besloten geen zaak te beginnen tegen Demmink? 'Ja, natuurlijk. En daarom roepen we nu om het hardst dat hij het wel gedaan heeft. Het is tactiek. Hopelijk klaagt hij ons aan. Dan moet hij namelijk met bewijzen komen dat hij het niet heeft gedaan, dat hij toen niet in Turkije met die jongens was. Ik durf te wedden dat Demmink ons niet durft aan te pakken. Want hij weet zelf maar al te goed hoe het zit'"

Ook in Nederland klaagt Demmink kennelijk liever niemand aan wegens smaad, en doet hij er vooral het zwijgen toe. Langs andere wegen is hij er echter toch in geslaagd stees te voorkomen dat hij met pek en veren uit zijn ministerie wordt gejaagd. Wie zou één dag overleven op zo'n hoge post, als ook maar de geringste verdenking van actief bedreven pedofilie zou bestaan?

Kwamen onder meer het NOS Journaal, NOVA, Nieuwsuur, de Gay Krant en Panorama tussen 1998 en 2003 met uitstekende gedocumenteerde reportages over kinderprostitutie in Nederland en de rol van de hoge ambtenaar 'Joris' daarin, telkens wordt het zómaar ineens stil. De Nederlandse media zwijgen vervolgens één voor één als het graf, en de enkele politicus zoals (Demminks partijgenoot VVD'er) Fred Teeven, nu staatssecretaris 'onder' Demmink, die aankondigt de zaak te willen aanpakken lijkt al snel terug te deinzen voor de giftige dampen die van onder het deksel van de Demmink Doofpot naar boven komen.

Demmink lijkt voldoende dekking (of macht) te hebben binnen zijn ministerie en politieke netwerk, om de storm aan beschuldigingen telkens te laten overwaaien en de media te laten verstommen. Wie de overvloed aan bewijzen en aanklachten aanhoort (zoals in deze video) of het chronologisch overzicht van de Demmink Doofpot ziet, kan echter maar heel moeilijk geloven dat hij echt onschuldig is.

Bij het lezen van het artikel in het AD –dat in elk geval dúrft te publiceren– dringt zich dan ook de vraag op wie er nu naïef is: de demonstranten, zoals de krant toch een beetje lijkt te suggereren, of de correspondent zelf. "Demmink (65), die binnenkort afzwaait als topambtenaar, heeft de aantijgingen altijd ten stelligste ontkend. Fosu schudt driftig met zijn hoofd. Hij gelooft geen snars van de onschuld van Demmink. "Het is onvoorstelbaar dat deze man nog altijd vrij rondloopt in Nederland. Hoe kan dat? Als je het mij vraagt, dan weet ik het wel. Die man is de baas van jullie ministerie van Justitie. Dan is het natuurlijk niet zo moei~ lijk om onder vervolging uit te komen:' Dat justitie in Nederland' vorig jaar besloot om na diepgravend onderzoek Demmink niet te vervolgen, dat is volgens Fosu alleen maar een bewijs van de macht van Demmink.

Bij dat 'diepgravend' onderzoek moeten in deze doofpotzaak grote vraagtekens worden gezet. De beschuldigingen tegen Demmink worden door de politiek voortdurend gebagatelliseerd. De gevleugelde uitspraak van oud-minister Donner (die Demmink tegen beter weten in benoemde) dat er "nog geen begin van bewijs is", en "geen spoor van rook, laat staan van vuur", doet veel denken aan de Iraakse minister van informatie, Muhammed Saeed al-Sahaf, die voor de camera's bleef volhouden dat er niets aan de hand was terwijl achter hem Amerikaanse troepen zijn land overliepen.

De Nederlandse ambassade heeft de organiserende mensenrechtenorganisaties uitgenodigd binnenkort yerder te praten. Daarmee is de demonstratie geslaagd.

‹‹ Naar het overzicht

Reageer


 

Laatste reacties

Volg de Demminkdoofpot via RSS

De laatste Demmink tweets