Media duiken weer in Demmink-zaak na getuigenverhoren: 'dappere crimefighter' Teeven dreigt met de politie

23-04-2016

Deze week was er in de kranten en op televisie, onder meer bij RTL Z en Pauw, weer eens aandacht voor de Demmink-zaak. Aanleiding zijn de getuigenverhoren die Bart van Well, slachtoffer van kindermisbruik en naar eigen zeggen in het bijzonder ook van Demmink, via zijn advocaat heeft afgedwongen. Van Well wil weten of hij kans maakt met een civiele procedure tegen de Nederlandse Staat, die op de hoogte was van grootschalig kindermisbruik en daar volgens hem niets aan deed.

Net als de vorige keer toen getuigen onder ede werden verhoord (en het wel specifiek over Demmink ging) –begin 2014 werd op initiatief van de Stichting De Roestige Spijker een indrukwekkende reeks getuigenverklaringen opgetekend, Bart van Well was toen zélf als getuige opgeroepen– varieerde de verslaggeving van uiterst serieus en kritisch tot ronduit bagatelliserend. Journalisten als Koen Voskuil (AD) en Saskia Belleman (Telegraaf) zorgden in elk geval voor een kritisch en bezorgd geluid over de al jarenlang voortslepende kwestie waar maar geen duidelijkheid in wil komen, en konden zich daar ook over uitspreken bij Pauw op NPO1.

De opmerkelijkste aspecten van de verhoren zijn ongetwijfeld de afwezigheid van Demmink zelf. Hij was opgeroepen maar berichtte kort van tevoren te zijn 'verhinderd'; én de steeds geforceerder manier waarop oud-officier (en staatssecretaris) van justitie Fred Teeven zichzelf totaal ongeloofwaardig maakt door weg te duiken achter zijn geheimhoudingsplicht. TV-programma EenVandaag onthulde in juni 2007 verklaringen die Teeven achter gesloten deuren had afgelegd, waarin hij o.m. aangaf 'om de zaak Demmink de politiek in te zijn gegaan'. Hij zei toen vastberaden te zijn 'Demmink er als eerste uit te gooien als ik staatssecretaris of minister op Justitie wordt.' Teeven heeft vervolgens ook meermalen beweerd dat hij meer van de zaak weet dan wie ook, maar telkens wanneer hem wordt gevraagd de zaak dan voor eens en voor altijd op te helderen laat hij verstek gaan. Ondervraagd door een journaliste van WeAreChange.nl begon hij dit keer zelfs te dreigen de politie te bellen als men hem niet met rust zou laten. Kijk hier hoe de 'dappere crimefighter' die Demmink aan zou pakken zich nu van de zaak af probeert te maken in deze reportage van WeAreChange:
https://youtu.be/_Xg6wU2rnGM

Tegenover dit laffe optreden van Teeven staat een moedige Bart van Well, want wie in de Demmink-kwestie naar voren treedt loopt het risico te worden geridiculiseerd:

Toine Heijmans typeert Van Well in De Volkskrant als "een man die zijn jongensverleden met zich meesleept als een ijzeren bal aan een ketting. Bart wil graag een film over zijn leven, en een boek - hij belde laatst of ik een uitgever wist. En wie weet geeft het pedoverhoor hem 'een stukje genezing of erkenning'," aldus Heijmans. Lotgenoten van Van Well overkwam veelal hetzelfde. Robert van de Luitgaarden vraagt al sinds eind jaren 80 aandacht voor zijn zaak. Hij werd voor leugenaar uitgemaakt, geïntimideerd en geridiculiseerd. Hij schreef een boek en kreeg hartverwarmende support van gerespecteerde en goed geïnformeerde vrouwen als schrijfster Yvonne Keuls en advocate Adèle van der Plas.

Een van de getuigen was Koos van Woudenberg, die zegt net als Van Well slachtoffer te zijn en beschadigd door wat hij heeft ondergaan. Zijn getuigenis deed wel stof opwaaien, maar werd in verschillende media al snel gebagatelliseerd omdat hij onder anderen Ed van Thijn, Prins Claus en Onno Ruding met pedofilie in verband bracht.

De aandacht voor de zaak was gelukkig wél serieus. Het aantal mensen dat belastende verklaringen heeft afgelegd over Demmink en andere justitietopmensen is inmiddels zo groot dat de Teevendeal en de flaters van Ard van der Steur er bij verbleken. Dat juist Teeven opnieuw wegduikt voor zijn verantwoordelijkheid is dan ook tenenkrommend. Bij het omzeilen van 'politieke bananenschillen' (zoals Koen Voskuil het bij Pauw noemde, de waarheid vertellen zou onmiddellijk aantonen dat oud-minister Opstelten de Kamer vierkant heeft voorgelogen) beroept hij zich steeds opnieuw op zijn geheimhoudingsplicht. Als slachtoffer ben je er mooi klaar mee.
Het is duidelijk dat Teeven, vanaf het moment dat zijn achterwerk met het pluche in aanraking is gekomen, Demmink nooit meer heeft lastiggevallen en deze in 2012 zelfs feestelijk met pensioen heeft laten gaan en dat is op zijn minst grof verraad ten opzichte van de kiezer. EenVandaag heeft de stoere praat van Teeven in een historisch overzicht nog maar eens bijeengebracht en er de poten onderuitgezaagd. Journalist Ton van Dijk stelt op zijn F-site dan ook vast dat de glans er bij Teeven wel van af is.

Voormalig GG&GD-veldwerker Raphaël Beth, die veel met jongensprostituees werkte en alle reden geeft om serieus genomen te worden (al was het maar omdat hij geen namen van hoge omes oplepelde), kwam in de publiciteit minder naar voren. Die verklaarde al in 1998 dat kinderprostitutie stelselmatig genegeerd werd en dat naar zijn schatting zo'n 900 jongens en mannen tussen circa 8 en 25 jaar in de Amsterdamse prostitutie werkten. Hij baseerde deze getallen op uitgebreide gesprekken met ruim 200 jongens uit de 'scene'. Het bleek dat 60% een verleden van seksueel misbruik achter de rug had, en de helft al voor het 13e jaar was misbruikt.

Tot slot de afwezigheid van Demmink zelf: hij liet kort tevoren weten 'verhinderd' te zijn (waar, zoals zelfs in de journalistiek werd gereageerd, ieder normaal mens voor de gelegenheid toch direct van zijn bed was gelicht), maar hij ontspringt de dans niet. In juni moet hij alsnog komen opdraven. Zenuwachtig zal hij er niet voor zijn: Demmink heeft al zeker twintig jaar routine ontwikkeld in het ontkennen van alle aantijgingen en kent de rechtbanken van binnen en van buiten. Hij was er immers bijna al die tijd de allerhoogste baas van en heeft voor zijn pensioen nog overal nieuwe rechtbankpresidenten benoemd. Met andere woorden: hij kent zijn pappenheimers en zal geen krimp geven, tenzij Van Well's advocaat Martin de Witte een paar onverwacht sterke troeven uit zijn hoed tovert.

‹‹ Naar het overzicht

Reageer


 

Laatste reacties

Volg de Demminkdoofpot via RSS

De laatste Demmink tweets