Dr. Doom over Prof. Dr. Ernst Hirsch Ballin en diens zwijgen inzake Demmink en andere carrièremoves

02-12-2013

Weliswaar onder een wat duister pseudoniem, maar de column van Dr. Doom op de site van HP/De Tijd legt toch iets bloot: de mate waarin, de wijze waarop en vooral de onafzienbare termijn waarop mensen door de Nederlandse regering worden belazerd. Dr. Doom reageert op de reconstructie door De Volkskrant van de beëindiging van de Molukse treinkaping bij De Punt in 1977. De Molukkers grepen naar geweld na "al dertig jaar door opvolgende Nederlandse regeringen aan het lijntje gehouden. Om niet te zeggen belazerd." Inmiddels blijkt dat de Nederlandse bevolking op haar beurt sindsdien ook is voorgelogen over hoe die kaping nu precies tot een eind is gekomen. De columnist stelt vast dat de regisseur van deze communicatiestrategie, "waarbij werd bepaald wat de Nederlandse bevolking wel maar vooral ook niet (de waarheid) hoefde te weten" een "ambitieuze 27-jarige ambtenaar" was op het ministerie van Justitie: Ernst Hirsch Ballin. En zo legt Dr. Doom ook verband met een andere zaak waarin Hirsch Ballin de regie altijd maar al te graag in handen heeft gehouden: de affaire Joris Demmink.

Al die jaren heeft de Nederlandse regering het er, als het gaat om de treinkaping in De Punt, op gehouden dat er gepast geweld was gebruikt en dat zeker geen sprake is geweest van standrechtelijke executies. Nu pas is gebleken dat de zes gedode Molukse kapers elk tientallen kogels in hun lichaam hadden. Een van de schutters heeft zelfs verklaard dat, om de oprukkende mariniers te dekken, zelfs duizenden kogels werden afgeschoten. Dat de kapers maar 144 keer getroffen werden (en dat ook twee gijzelaars hierdoor het leven lieten) mag bijna een wonder heten.

"Dat alles was bekend, maar niet bij het Nederlandse volk," aldus Dr. Doom. En concludeert dat Hirsch Ballin precies wist wat er gebeurde en de autopsierapporten kende. "Hij zorgde ervoor dat zijn minister, Dries van Agt, toen en nu kan zeggen dat hij er niet van wist. Het rapport van zijn ambtenaar bereikte hem niet, dat was een keuze."

"Al die jaren heeft Hirsch Ballin zijn mond gehouden, ander handelen zou zijn carrière in de weg kunnen staan." En dat brengt Dr. Doom tot een andere kwestie waarmee Hirsch Ballin tijdens zijn ministerschap te maken kreeg: de verdenkingen tegen zijn hoogste ambtenaar Joris Demmink. "Volgens de geruchten maar inmiddels ook officiële aanklachten een hevig prakkiserend pedofiel die voortdurend de hand boven het hoofd zou worden gehouden. Bijvoorbeeld door Hirsch Ballin, zo luidt althans de complottheorie." En dat klopt, al is de grote vraag wie nu precies wie al die jaren al de hand boven het hoofd houdt. Hirsch Ballin is er bij herhaling op aangesproken, onder meer in een open brief in NRC Handelsblad van 26 april 2010 en enkele maanden daarvoor tijdens een debat op de NHTV Hogeschool waar hij als demissionair minister de benen nam toen er vragen over Demmink werden gesteld. Drie jaar daarvóór bestookten PvdA, VVD, SP en PVV minister Hirsch Ballin (Justitie) met Kamervragen. Ze wilden van alles weten over Demmink. Een meerderheid van de Tweede Kamer vroeg zich nota bene af waarom Hirsch Ballin de topman niet op non-actief zette vanwege de aanhoudende geruchtenstroom en de aangiften die toén al werden gedaan, o.a. van ‘pedofilie, meermaals gepleegd sinds tenminste 1990 in Turkije en andere landen’. En recent nog, in maart dit jaar, bleek dat Hirsch Ballin én Donner Kamerlid Omtzigt onder druk hebben gezet om op te houden met het stellen van lastige vragen in de Kamer.

De columnist besluit met de hoop dat wat er allemaal waar is van de beschuldigingen aan Demmink, maar dus ook aan Hirsch Ballin, boven water zal komen als de nu lopende gerechtelijke procedures tegen Demmink achter de rug zijn. En besluit met de veelzeggende slotzin: "Maar dat Hirsch Ballin ook in deze kwestie zijn lippen stijf op elkaar hield en houdt, daar moet u maar niet te veel waarde aan hechten. Het kan zo zijn dat hem inderdaad niets bekend is. Maar als het anders zou zijn zou u het ook niet horen."

‹‹ Naar het overzicht

Reageer


 

Laatste reacties

Volg de Demminkdoofpot via RSS

De laatste Demmink tweets