Een blamage voor justitie, dat nu met lange tanden aan onderzoek begint

22-01-2014

NRC-redacteur Marcel Haenen noemt het besluit van het hof om het OM te dwingen Demmink te vervolgen ‘een blamage voor justitie’. Dat is het natuurlijk ook. Inmiddels lijkt het OM zelf ook te beseffen dat het al veel eerder serieus werk had moeten maken van onderzoek naar de beschuldigingen aan het adres van Demmink. Maar dat betekent nog niet dat men nu enthousiast aan het werk gaat. Zoals Haenen op 22 januari in NRC schrijft: "Men zal de opdracht met lange tanden uitvoeren. Een woordvoerder van het OM zei gisteren 'niet optimistisch' te zijn dat er nieuw materiaal naar boven zal komen. Binnen de top van het OM valt te vernemen dat ze daar achteraf spijt hebben over hun handelen in deze zaak. Er bestaat het idee dat ze zelf veel eerder een uitvoerig strafrechtelijk onderzoek hadden moeten openen tegen Demmink, zodat ze een overtuigend antwoord hadden gehad op de aanhoudende geruchtenstroom."

Maar waarom is er niet eerder actie ondernomen? Iedereen bij het OM die ook maar iéts te betekenen heeft, heeft zijn baan te danken aan Demmink. Hij was tot vorig jaar de onbetwiste baas, kon iedereen maken of breken. En was daartoe niet alleen in staat, maar ook bereid. Oud-minister Hilbrand Nawijn zei op 1 september 2003 over Demmink: "Deze man gaat over lijken als zijn positie in gevaar is. Hij doet er echt alles voor om zijn macht te houden. Hij is geslepen" (context: boek De Demmink Doofpot, pagina 59). Welnu, als een oud-minister op dat ministerie zoiets zegt... hoe zullen de onderdanen van Demmink dan over hem denken? En hoe lang heeft Demmink de tijd gehad zich te omringen door een cordon lijfeigenen die wel beter uitkijken dan hem af te vallen, laat staan te 'verlinken'?

NRC: "In 1999 deden voor het eerst verhalen de ronde over Joris Demminks seksuele escapades met minderjarige jongens. Zijn naam zou volgens sommigen naar boven zijn gekomen in een vertrouwelijk justitieel onderzoek – dat de codenaam Rolodex kreeg - naar een pedofielennetwerk waarbij verschillende hoge ambtenaren en justitiefunctionarissen betrokken zouden zijn geweest. Niemand werd vervolgd." Hoe is het mogelijk dat deze man in 2002, dus verre van onkreukbaar, door toenmalig minister Donner op de post van secretaris-generaal werd benoemd? De hoogst verantwoordelijke ambtenaar voor alles wat met wetshandhaving, opsporing en vervolging te maken heeft, die op basis van genoemde verdenkingen toen dus al chantabel was.

Interessant is het volgende schandaal. In 2003 publiceerden de Gaykrant en weekblad Panorama gedetailleerde stukken over de vermeende seksuele uitspattingen van Demmink in Praag (Pinocchio Bar) en in het Anne Frankplantsoen in Eindhoven. Een Tsjechische jongeman legde bovendien een verklaring af dat hij als 14-jarige jongen betaalde seks met Demmink zou hebben gehad. Vandaag de dag doen alle media het voorkomen alsof Gaykrant en Panorama moesten rectificeren. Niets is minder waar. Wel hebben de bladen hun beschuldigingen ingetrokken, zij het pas na ernstig onder druk te zijn gezet door justitie en na een gesprek met Demmink achter gesloten deuren, waarin hij toegaf seks met jonge homo's te hebben gehad en niet altijd had gevraagd hoe oud ze waren. Er is door partijen altijd gezwegen over de afspraken die zijn gemaakt, maar in het boek De Demmink Doofpot is op pagina 323 de bevestiging door advocatenkantoor Stibbe opgenomen van de afspraken die met de hoofdredacteuren Henk Krol en Frank Hitzert zijn gemaakt om ze van een staatsgefinancierd gerechtelijk gevecht te behoeden. Dat klinkt ongeveer zo: jullie houden je mond, of je krijgt er heel veel spijt van. Tot op heden hebben de twee hun mond inderdaad gehouden.

In 2007 schreef NRC Handelsblad: "Zelden is een hoge ambtenaar zo negatief in het nieuws gekomen als Joris Demmink. Kindermisbruik is de zwaarste maar niet bewezen aantijging. En zelden is een ambtenaar door zijn bazen zo verdedigd." Wat er nadien allemaal nog gebeurd is, beschrijft het NRC in het artikel Nieuwe wending in affaire-Demmink - zo verliep de zaak tot nu toe.

‹‹ Naar het overzicht

Reageer


 

Laatste reacties

Volg de Demminkdoofpot via RSS

De laatste Demmink tweets