Jim, Joop en Joris hebben het allemaal gefixt

17-08-2013

“Hij was het topje van de ijsberg,” zo stelt men in Groot-Brittannië inmiddels eerlijk over Jimmy “Jim’ll fix it” Savile. Het heeft even geduurd. Decennialang kon hij zijn gang gaan: al in het midden van de jaren ’70 waren er beschuldigingen in zijn richting, maar die werden ijverig toegedekt. Pas in 2012, toen Savile al zowel koninklijk onderscheiden als dood en begraven was, ging het deksel van de beerput. Binnen een week was al sprake van bijna 300 (!) mogelijke slachtoffers. Als dominostenen vielen de medeplichtigen. Tenminste een popster, twee komieken, twee BBC-producers, een DJ en een publicist werden opgepakt. Ongetwijfeld zijn er vele anderen die hun vervolging tot nu toe weten te ontlopen.

Joris Demmink mag dan geen TV-persoonlijkheid zijn, dat is ongeveer de enige vergelijking die niét opgaat. O, én het feit dat het deksel van de put is natuurlijk. Want dat proberen de rechterlijke macht en prominente politici in Nederland nog altijd koste wat kost te voorkomen. Waarom? Om dezelfde reden dat het in Groot-Brittannië ook zo lang geduurd heeft. Er zijn te veel mensen die er belang bij hebben de zaak onder tafel te houden, omdat ze zelf ook niet ‘schoon’ of zelfs chantabel zijn.

‘Bekende Britten’
In 2008 werd de omgeving van het voormalige kindertehuis in Haut de la Garenne, op het Britse eiland Jersey, uitgekamd door de politie. Eindelijk vonden slachtoffers gehoor in hun jarenlange schreeuw om onderzoek naar de beschuldigingen aan het adres van Jimmy Savile en andere ‘bekende Britten’, die hier regelmatig hun gang gingen. Eindelijk werd hun claim serieus genomen dat het kindertehuis de spil was van een goed toegedekt pedofielennetwerk.

Sinds het deksel van de put is, zijn tot veler verbeelding sprekende namen naar buiten gekomen die inmiddels alleen nog maar afkeer oproepen. Savile was slechts het topje van de ijsberg. Al jarenlang komt ook steeds meer belastende informatie beschikbaar over Joris Demmink. Net als bij Savile is het uitgesloten dat Demmink zich als enige schuldig heeft gemaakt aan de walgelijke feiten waarvan hij wordt beschuldigd. Alles wijst erop dat hij bescherming geniet van mensen die net zo schuldig, dus net zo kwetsbaar zijn als hij zelf.

“Hiding in plain saight”
Het Britse onderzoeksrapport ‘Giving Victims a Voice’ naar de Savile zaak maakt duidelijk dat “Savile was hiding in plain sight”: hij gebruikte zijn status en werkzaamheden voor ‘goede doelen’ om toegang te krijgen tot zijn kwetsbare slachtoffers.

Een opvallende parallel met Demmink, die ook betrokken is (geweest) bij ‘goede doelen’ zoals de Stichting Foundation for Cambodia (een project voor kansarme kinderen) en de Helsinki Commissie. Dat iemand zich voor zo’n project inzet is normaal gesproken alleen maar te prijzen, maar sóms moet het reden zijn voor extra alertheid. Zoals wanneer iemand herhaaldelijk in verband wordt gebracht met misbruik.

Joop Zalsman Wielenga
Neem nog eens een voorbeeld met een J: Joop Zalsman Wielenga, voormalig directeur van kindertehuis Neerbosch bij Nijmegen. Recent heeft Omroep Gelderland enkele tientallen beschuldigingen verzameld van mensen die als kind door hem zouden zijn misbruikt. In een uitzending van Omroep Gelderland heeft Joop zelf tenminste meerdere gevallen met één slachtoffer toegegeven. Zeg nu eerlijk, wat is het eerste waaraan u denkt als u hoort dat Joop direct na zijn vertrek bij Neerbosch in 1985 is verhuisd naar de Filippijnen? En daar de Stichting Studiefonds Filipijnse Kinderen (SFK) oprichtte (die overigens stelt jaren geleden de banden met hem te hebben verbroken). En hoe kijkt u dan aan tegen de rollen van Jimmy en Joris als fundraiser resp. bestuurder voor organisaties die zich druk maken over kansarme kinderen?

Onaantastbaar
Savile koos zijn slachtoffers zorgvuldig uit: kwetsbare kinderen, vaak met problemen, in weeshuizen. Tot de bekende slachtoffers van Demmink behoorden straatkinderen die door de Turkse politie op zijn hotelkamer werden afgeleverd. Wie zou hen geloven? Zelfs nu, vele jaren later, worden zij tegengewerkt, geïntimideerd en zelfs mishandeld om hun aangiftepogingen in te trekken. Net zoals de kinderen die klaagden over Savile c.s. in Haut de la Garenne werden geslagen en in de kelder opgesloten. Savile was zo lang hij leefde onaantastbaar. Net zoals Demmink tot op de dag van vandaag onaantastbaar is. Hij kan tenslotte nog praten en als hij dat doet dan rollen er nog heel wat meer prominente koppen dan alleen de zijne. De laffe Nederlandse media zwijgen daarom als het graf, niet alleen over Joris maar zelfs over Joop.

‹‹ Naar het overzicht

Reageer


 

Laatste reacties

Volg de Demminkdoofpot via RSS

De laatste Demmink tweets