Katholiek Nieuwsblad: "Vrij Nederland 'pakt uit' met Demmink"

28-09-2012

Katholiek Nieuwsblad heeft al vaker, zoals het zelf zegt, "de schizofrenie aan de kaak gesteld tussen internet en de geschreven pers, als het gaat om de aantijgingen tegen mr. Joris Demmink." Waarom hebben de grote media tot dusverre stilte over de zaak in acht genomen? Dat vraagt KN zich nu hardop af in reactie op het uitgebreide artikel in Vrij Nederland (wk 39/2012), en roept daarbij een nog altijd verbijsterende actie van toenmalig minister van Justitie Donner (die Demmink zelf aanstelde in de wetenschap van alle verdenkingen jegens hem) in herinnering: "Begin 2004 bedreigde Donner de hoofdredacteur van het NOS Journaal, Hans Laroes. Donner zou "alle media voor de rechter te slepen, die de topambtenaar nader identificeren", aldus Laroes. Nederlandse journalisten wisten dus waar ze zich aan te houden hadden. Wie zelfs maar de initialen of functie van de 'topambtenaar' durfde vermelden, kon rekenen op vervolging door het OM. Het was regelrechte intimidatie van de vrije pers."

"Acht jaar later is Vrij Nederland kennelijk van de schrik bekomen, want deze week pakt het blad opeens uit met maar liefste twee Demmink-verhalen." Zo analyseert KN de artikelen in Vrij Nederland, niet zonder kritiek: "Het maakt geen enkele melding van voorgaande publicaties elders over de zaak of over de activiteiten van Micha Kat, die de afgelopen jaren als geen ander de zaak voortdreef. Je voelt gewoon de angst van Vrij Nederland de journalistieke boot te missen, maar ook om een lelijke canard te scoren."

Door te suggereren dat er sprake zou kunnen zijn van een hoax of een zwartmaakcampagne, gaat Vrij Nederland volgens KN voorbij aan de feiten die het – dat dan weer wel - even later zelf op tafel legt. Zo verwijst KN naar oud-rechercheur Klaas Langendoen die - weliswaar in opdracht van de tegenpartij - naar Turkije ging om onderzoek naar de vermeende kinderverkrachtingen door Demmink en terugkeerde "met rijke buit. Hij legde contacten met de slachtoffers die later aangifte deden. Een kwam zelfs naar Nederland om een verklaring af te leggen. Zeer pikant is Langendoens opmerking over Demminks aanwezigheid in Turkije toen hij daar de kinderverkrachtingen zou hebben gepleegd: "Ze (de rechercheurs) hebben Demmink gevraagd of hij in de jaren negentig in Turkije is geweest. Toen hij dat ontkende was de kous af. Ik heb nog tegen de zaaksofficier van justitie gezegd dat hij naar het reisbureau van de overheid moest gaan. Daar liggen die gegevens. 'Klaas, dat mag ik niet', zei hij."

Ook noemt KN het kwalijk dat Vrij Nederland suggereert dat het de 'tegenstanders' van Demmink om diens homoseksualiteit te doen zou zijn, net als wij ook op De Demmink Doofpot al opmerkten in de laatste alinea van onze beschouwing. Niets wijst daarop, en waarom men dan juist Demmink zou moeten hebben is ook de vraag. Het gaat om seksueel misbruik, niets minder.

KN besluit met onderstrepen dat ook Vrij Nederland niet anders kan dan constateren dat naar Demmink nooit fatsoenlijk onderzoek is gedaan. "Dat is de kern van het schandaal, die welbeschouwd los staat van Demminks schuld. Leuk dat Vrij Nederland daar nu ook achter is."

‹‹ Naar het overzicht

Reageer


 

Laatste reacties

Volg de Demminkdoofpot via RSS

De laatste Demmink tweets