Demmink verzet zich tegen getuigenverhoor

25-09-2013

Voormalig topambtenaar Joris Demmink (Justitie) verzet zich tegen het horen van getuigen in de naar hem genoemde affaire. Dat meldt Stichting De Roestige Spijker op haar website. De stichting wil dat een stafambtenaar van het ministerie van Justitie en Veiligheid onder ede wordt gehoord. Volgens twee ex-collega’s heeft deze ambtenaar hen verteld in het verleden ‘jonge jongens’ voor Demmink te hebben moeten regelen. De Roestige Spijker bepleit een getuigenverhoor van een aantal betrokkenen. De rechtbank in Utrecht buigt zich vrijdag 27 september a.s. over dit verzoek. Demmink heeft recent via zijn raadsman Knijff kenbaar gemaakt helemaal niets van een verhoor te willen weten.

In de zomer van 2013 verklaarden Jacques van Huet en Bart Molenkamp, twee voormalig gevangenisdirecteuren dat tijdens een dienstreis naar Londen een van hun Justitie-collega’s vertelde ‘jonge jongens’ voor Demmink te hebben moeten regelen. De dienstreis vond in 1992 plaats. De reden om er 21 jaar na dato op terug te komen was de groeiende ergernis van de ex-directeuren over het stelselmatig beschermen van Demmink door Justitie. Daarom stapten de twee met hun verhaal naar een Haarlemse notaris. De Volkskrant publiceerde er op 20 juni 2013 over.

De verklaringen waren voor De Roestige Spijker aanleiding om een getuigenverhoor aan te vragen. Volgens de stichting is een gedegen onderzoek naar beweringen over Demmink mede door de verklaringen van de voormalig gevangenisdirecteuren onontkoombaar. In het verzoekschrift van de stichting wordt onder meer gesteld ‘dat men wegkeek, en zweeg, in plaats van dat hiertegen werd opgetreden’. De Roestige Spijker wil de voormalig gevangenisdirecteuren en hun collega zo spoedig mogelijk horen. Maar ook advocate Adèle van der Plas, voormalig recherchebaas Klaas Langendoen en een man die beweert als minderjarige te zijn misbruikt door Demmink. Deze drie personen zijn allen te zien in Amerikaanse documentaire ‘Dutch Injustice: when child traffickers run a nation’, die op YouTube al ruim 260.000 keer is bekeken.

Van een deugdelijk onderzoek naar de zaak Demmink is – wat Justitie-minister Opstelten er ook over mag beweren - nooit sprake geweest. Diezelfde Opstelten vindt het zelfs goed dat alle juridische kosten van Demmink door de Staat worden betaald. Dus ook de kosten van diens raadsman Knijff. Deze advocaat verzet zich namens zijn cliënt tegen een getuigenverhoor. Knijff stelt onder meer dat de stichting ernstig inbreuk maakt op de persoonlijke integriteit van Demmink. En dat er bij de stichting sprake is van een ‘diep gewortelde complottheorie’.

De Utrechtse rechtbank bespreekt het verzoek tot het horen van getuigen vrijdag 27 september om 13.00 uur.

‹‹ Naar het overzicht

Reageer


 

Laatste reacties

Volg de Demminkdoofpot via RSS

De laatste Demmink tweets