Blamage OM = Blamage NRC
Kwaliteitskrant al jaren onderdeel cover-up

13-02-2014

Justitiejournalist Marcel Haenen van NRC bracht dinsdag 21 januari jl. het opzienbarende nieuws naar buiten dat het Hof Arnhem het OM heeft bevolen dat voormalig topambtenaar van Justitie Demmink alsnog vervolgd moet worden in verband met verkrachting van 2 Turkse jongens. Een “blamage voor Justitie” noemde Haenen dat en daarin heeft hij gelijk. Dat het OM de vele aanwijzingen van kindermisbruik door Demmink nooit serieus heeft onderzocht is echter minder opzienbarend dan de jarenlang opvallend passieve rol van NRC in een affaire die de rechtsstaat op haar grondvesten doet schudden.

Dat schrijft de 89-jarige Jan Poot in een ingezonden brief die vandaag is opgenomen door Katholiek Nieuwsblad: Demmink was na een carrière van 30 jaar bij Justitie de spin in het web. Van 2002-2012 was hij als secretaris-generaal in feite de baas van het OM en heeft de hand gehad in de benoeming van de top van het OM. Zogezien kan het geen verbazing wekken dat het nooit tot een serieus onderzoek is gekomen. Laat staan van vervolging van Demmink door het OM. Integendeel, het OM, dat wil zeggen het netwerk van Demmink, heeft er steeds alles aan gedaan de zaak te rekken en in de doofpot te doen. Zelfs werd een aangever van 'valse' aangifte beschuldigd en daarna zelf vervolgd. De rol die het OM gespeeld heeft is een blamage voor de 'rechtsstaat'. Ook een blamage is de rol van NRC. Ernstig is dat geen sprake is van slapen van de hoofdredactie maar meewerken aan een cover-up.

Poot windt er in zijn brief geen doekjes om en stelt dat NRC niet kan zeggen “Wir haben es nicht gewusst”:

1. Mijn boek De Demmink Doofpot is in 2010 aan NRC toegezonden.
2. NRC heeft daaraan geen enkele aandacht besteed en zelfs geweigerd een aantal van mijn advertenties over Demmink te plaatsen.
3. Het Katholiek Nieuwsblad daarentegen heeft meer dan 150 berichten over de Demminkaffaire gepubliceerd o.a. over hearings in de VS, vragen in Raad van Europa, topambtenaren die tegen Demmink hebben getuigd, verzet Demmink tegen getuigenverhoren, wraking van rechters, Kamervragen etc. etc.
4. NRC journalist Joep Dohmen die in zijn column Bij misbruik waren journalisten niet nieuwsgierig in 2011 het boetekleed aantrok omdat de journalistiek het kindermisbruik in de Rooms-Katholieke kerk te lang had genegeerd, had zelfs niet het fatsoen te reageren toen mijn zoon Peter, directeur van Chipshol, hem 2 keer wees op de zaak Demmink en opriep daar onderzoek naar te gaan doen.
5. Hoofdredacteur Vandermeersch zei in een bespreking met mijn zoon en ik in 2012 dat het AD artikel Justitiebaas had contact met pooier van jongetjes flutwerk is en dat er geen bewijzen tegen Demmink zijn. Journalist Haenen durfde het debat niet aan en liep boos weg uit de bespreking.

Naast de rechterlijke macht is de onafhankelijke journalistiek één van de pijlers van de rechtsstaat. Dat NRC geen bewijzen heeft over Demmink is geen excuus voor haar passieve rol. Er is genoeg om heel veel vragen over te stellen en te onderzoeken. Met name NRC als kwaliteitskrant moet onderdeel uitmaken van het proces dat de maatschappij beschermt tegen misstanden en machtsmisbruik. Dat is niet gebeurd. Daarmee is NRC in de zaak Demmink onderdeel geworden van een cover-up.

Na het boetekleed dat Joep Dohmen aantrok over het falen van de NRC in het onderzoeken van kindermisbruik in de Rooms-Katholieke kerk zou Vandermeersch nu het boetekleed moeten aantrekken in de zaak Demmink. Het is nog steeds niet te laat voor NRC om een echte wending te maken en vanaf nu het voortouw te nemen in actieve onderzoeksjournalistiek naar Demmink en zijn beschermers, waaronder minister Opstelten.

Gezien het commentaar van NRC ombudsman Sjoerd de Jong (link 5) van 25 januari jl. valt van NRC echter niets te verwachten. In plaats van te pleiten voor actief onderzoek naar Demmink pleitte deze voor nader onderzoek naar degenen die de zaak Demmink weer op de agenda hebben gekregen. De omgekeerde wereld en illustratief voor de foute rol die NRC in deze opzienbarende affaire tot op heden speelt. En zal blijven spelen. Waarom?

NRC wil de waarheid over Demmink helemaal niet weten maar juist afdekken omdat Marcel Haenen al jaren samenwerkt met het OM en onderdeel is van de cover-up.

Drs. J. Poot (89), oprichter Eurowoningen en Chipshol

PS. Zojuist ontving ik van een betrouwbare bron bij Justitie de volgende waarschuwing die mijn stelling bevestigt:
“Die Evert Harderwijk die nu is aangewezen als OvJ is een goede bekende van Marcel Haenen van de NRC. Alert zijn op (des)informatie in de nabije toekomst is geboden dunkt me. Ze hebben heel goed samengewerkt in de Bouterse drugszaak indertijd.” Het lijkt erop dat Haenen werkzaam is bij Justitie en gedetacheerd bij NRC.

‹‹ Naar het overzicht

Reageer


 

Laatste reacties

Volg de Demminkdoofpot via RSS

De laatste Demmink tweets