Minister Opstelten en OM geven Demmink een jaar om zijn sporen te wissen

06-02-2014

Waar eenvoudige ontuchtverdachten zonder slag of stoot midden in de nacht van hun bed worden gelicht, geldt dat voor Joris Demmink niet. Die mag lekker doorslapen. Maar liefst een jaar (!) zegt het OM nodig te hebben voor het strafrechtelijk onderzoek, dat het gedwongen wordt uit te voeren naar Demmink na een uitspraak van het Gerechtshof Arnhem. Demmink is verdachte van verkrachting van twee (indertijd) minderjarige jongens in Turkije in 1996. Hij heeft als alibi steeds aangevoerd dat hij na 1986 (!) niet in Turkije is geweest. Een Turkse Officier van Justitie heeft al bevestigd dat Joris in 1996 wel degelijk in Turkije was. Waarom het OM toch nog een jaar onderzoek moet doen is enerzijds een raadsel, maar ligt anderzijds voor de hand. Terwijl in de zaak van de twee Turkse slachtoffertjes al sprake is geweest van ernstige bedreiging, krijgt het Demmink-kamp nog een jaar lang alle gelegenheid voor het verdonkeremanen van bewijs en het beïnvloeden of intimideren van nieuwe getuigen.

De benoeming van Demmink als secretaris-generaal in 2002 is het begin geweest van een eindeloze reeks bizarre manoeuvres in de top van Justitie. De AIVD moest maar liefst 40 geruchten over de levenswandel van Demmink onderzoeken, en zijn voorganger Harry Borghouts verzette zich zelfs hevig tegen Demminks benoeming, maar toch benoemde toenmalig minister van Justitie Donner, tegen beter weten in, Demmink op de hoogste post van zijn ministerie. Om hem vervolgens tot in lengte van jaren de hand boven het hoofd te houden. Het is geen incident maar een patroon, zoveel is inmiddels duidelijk. Zo kwam recent voormalig officier van justitie Matthieu van Sint Truiden in het nieuws, van wie pas na zijn ontslag aan het licht kwam dat het Openbaar Ministerie diverse signalen over onregelmatigheden had genegeerd en hem zonder enige screening aanstelde als fraudeaanklager bij het gerechtshof Amsterdam, waar hij zich vervolgens jarenlang zelf suf fraudeerde.

Wil het OM de waarheid wel weten?
Van het onderzoek door het OM, waarvan de top door Demmink is benoemd, valt helemaal niets te verwachten. De vraag is of het OM de waarheid wel wil weten, zoals Katholiek Nieuwsblad in 2011 al stelde. Het heeft er geen enkel belang bij zichzelf te ontmaskeren en daarmee de koppen van de top te laten rollen, en zet zich er daarom met lange tanden aan. Waar dat in resulteert hebben we kunnen zien in de vervolging van de foute magistraten Kalbfleisch en Westenberg, waar het OM de aanklacht zoveel mogelijk afzwakte, het onderzoek willens en wetens saboteerde en zo de weg baande voor vrijspraak. Precies zoals ons land wereldkampioen afluisteren is, maar een pijnlijk telefoontje tussen een Limburgse senator en een schijnheilige staatssecretaris van Justitie niet kan (wil) reproduceren dankzij een met terugwerkende kracht strategisch geplande stroomstoring van een half uur. Overtuigende voorbeelden van manipulatie van de rechtsgang die doen denken aan het beroemde fotorolletje van Srebrenica.

Het zal ongetwijfeld ook in de Demmink-zaak de strategie zijn van Minister Opstelten ( “een Minister liegt niet”) en het OM: getuigen zullen worden weggezet als onbetrouwbaar en bewijs zal worden verdonkeremaand of met tipp-ex worden bewerkt. Het OM zal net zo lang blijven manipuleren tot elke mogelijkheid om de aanwezigheid van Demmink op de plaats delict aan te tonen zorgvuldig is verknoeid.

Toch zullen minister Opstelten en het OM er niet in slagen de waarheid te verhullen dankzij de onverzettelijkheid en acties van burgers die machtsmisbruik en manipulatie van de rechtsgang niet accepteren, zoals Stichting Roestige Spijker die binnenkort tijdens openbare zittingen diverse getuigen mag verhoren over Demmink.

‹‹ Naar het overzicht

Reageer


 

Laatste reacties

Volg de Demminkdoofpot via RSS

De laatste Demmink tweets