Opstelten: Laf, Boef of Laffe Boef

31-01-2014

Het zwijgen van Justitie-minister Opstelten over de zaak Demmink neemt lachwekkende vormen aan. Nu voortdurend serieuze aanwijzingen en nieuwe feiten opduiken, blaast de bewindsman de aftocht. Aan het voluit verdedigen en financieren van Demmink (zoals Opstelten jarenlang deed) komt een einde. Kritische vragen blijven onbeantwoord. Een herhaald verzoek van Henk Krol om een bespreking over de zaak Demmink werd stelselmatig genegeerd. En op brieven van Jan Poot durft de minister niet inhoudelijk te reageren. Opstelten: Laf, Boef of Laffe Boef

Toen het Hof in Arnhem recent bepaalde dat Demmink door het OM alsnog vervolgd dient te worden, stond Opstelten letterlijk klem. Tussen opeens zéér in de zaak geïnteresseerde media, die hem stevig onder vuur namen. Na minutenlang om de hete brei heen te hebben gedraaid, loodste een brave voorlichter zijn baas met zachte hand weg uit de meute. Kort daarna maakte Opstelten bekend dat hij niet langer alle juridische kosten van zijn voormalige protegé vergoedt.

Diezelfde Opstelten durfde het niet aan om met Henk Krol de Demmink-zaak te bespreken. Tegenover Eva Jinek schetste het voormalige Kamerlid van 50 Plus hoe de minister hem op afstand wist te houden. In een haarscherpe analyse zette redacteur Henk Rijkers van het Katholiek Nieuwsblad alle relevante zaken nog eens op een rijtje. Wederom doemt het beeld op van een bewindsman die Demmink tot voor kort voluit verdedigde en die nu in de knel komt en zwijgt. Een bewindsman die er door de jaren heen een gewoonte van heeft gemaakt om arrogant weg te lopen voor kritische vragen over zijn voormalige topambtenaar.

http://youtu.be/6xWghZIaqp8

Opstelten mag zich graag als stoer, stevig en sterk profileren.Naar buiten toe een aanpakker en doorbijter. Maar in de zaak Demmink vooral iemand die een beerput afdekt en de doofpot dichthoudt. Een bange bestuurder die het debat uit de weg gaat. Dat ondervond ook Jan Poot, die op zijn 89e onverminderd bezig blijft om de waarheid rond Demmink boven water te krijgen waarom Demmink door Donner ooit tot hoogste ambtenaar van Justitie werd benoemd ondanks aanhoudende beschuldigingen over kindermisbruik. Eerst schreef Poot in oktober 2013 staatssecretaris Fred Teeven van Justitie. Maar die wenst al een tijdje zijn vingers niet meer aan de D-zaak te branden en meldde na enkele weken dat Opstelten die zaak behandelt. Waarna Poot zich tot de minister wendde. Om ook door hém te worden afgescheept. Opstelten deed er bijna twee maanden over om Jan Poot te melden dat hij, nu er inzake Demmink juridische procedures lopen, geen uitspraken kan doen. Waarna een even kromme als veelzeggende zin volgde: “Bovendien zie ik ook overigens geen aanleiding om met u van gedachten te wisselen over de onderwerpen die u in uw brief aanstipt’. Eens temeer blijkt dat de bewindsman een open debat over evidente misstanden in onze zogenaamde rechtstaat niet aandurft.

Rest de vraag waarom Opstelten nog steeds advocaat Harro Knijff van Demmink betaalt. Deze prijzige jurist meldt zich met enige regelmaat intimiderend dreigend bij journalisten en bloggers die het in hun hoofd halen om de Demmink-zaak kritisch te volgen. Jan Dijkgraaf ondervond het aan den lijve. Knijff heeft Jan Poot echter nooit durven aanpakken over diens boek De Demmink Doofpot.

‹‹ Naar het overzicht

Reageer


 
Volg de Demminkdoofpot via RSS

De laatste Demmink tweets

@Hof_Arnh_Leeuw vindt vrijgeleide voor corrupte politici en ambtenaren belangrijk dan recht doen. #Demmink is hier nog niet klaar mee.

Joris Demmink wel of niet vervolgd? https://t.co/mwfr89l5HI via @telegraaf Doofpot

Nu in Zwolle, gerechtshof geeft uitleg over uitspraak in zaak Demmink, moet het OM wel of niet strafrechterlijk vervolgen?

Loopt Joris Demmink op dit moment samen met Fred Teeven en  Ivo Opstelten  de polonaise, of is hij inmiddels stiekem het land uit gevlucht?

Beslissing op bewilligingsverzoek onderzoek #Demmink https://t.co/DiQSfW922B

Blijft raar @Het_OM doet onderzoek #DEMMINK en Demmink is de voormalige chef https://t.co/EWM5mHq9SA

Klachten indienen en/of aangifte doen tegen criminele rechters een volstrekt zinloze bezigheid >>> https://t.co/E7D9ghss3O #Demmink

Vandaag (?) beslissing vervolging v.m. hoogste baas Justitie mr. #Demmink wegens verkrachten van kinderen >>> https://t.co/jiMr0MkWr3 ...

Joris Demmink wel of niet vervolgd? https://t.co/5s4lb6Hk21 via @telegraaf. DE ENE HAND WAST DE ANDERE.

Het Openbaar Ministerie mag het (Turkse gedeelte) #Demmink-onderzoek staken! Sociëteit De Witte viert dit vanavond… https://t.co/XQvMHM57N9

Hof beslist over vervolging Joris Demmink https://t.co/KZYITw3cJ6

Hof Arnhem maakt vanmiddag naar verluidt bekend dat het OM de vervolging van Joris Demmink wegens gebrek aan bewijs mag staken.

In '05 liep er 'n strafrechterlijk onderzoek naar recherchechef/#Demmink-lakei IJzerman.Hij probeerde 'n diploma vo… https://t.co/wajUJBeY7D

Joris Demmink wel of niet vervolgd? https://t.co/7UJCEs01sz via @telegraaf