Oud-journalist Fred de Brouwer, auteur Demmink-artikelen, doodgereden in Thailand

17-03-2014

Oud-Telegraaf en Panorama-journalist Fred de Brouwer (58) is vrijdagavond bij een bizar verkeersongeval in de buurt van zijn woonplaats Chonburi in Thailand om het leven gekomen. De Brouwer was in 2003 auteur van de eerste artikelen over Joris Demmink in de GayKrant en Panorama. Hij emigreerde kort na deze publicaties naar Thailand omdat hij zich naar eigen zeggen in Nederland niet meer veilig voelde. Recent had Fred de Brouwer meermalen contact over de Demmink-zaak met Nederlandse journalisten, o.a. van De Telegraaf en de redactie van Pauw & Witteman.

De Brouwer werd als onderzoeksjournalist door GayKrant en Panorama betrokken bij de reportage waarin werd onthuld dat Demmink zich regelmatig zou ophouden in het Eindhovense Anne Frankplantsoen (een gewoonte die PSV-directeur Fons Spooren kort daarvoor zonder pardon zijn baan had gekost). Op deze homo-ontmoetingsplaats prostitueerden zich onder meer minderjarige jongens. Zijn bevindingen in Eindhoven, maar in het kader van zijn onderzoek ook in Praag, waren de basis voor de spraakmakende publicatie. Zijn verklaringen zouden van grote waarde zijn geweest om duidelijkheid in de Demmink-zaak te krijgen.

Op zoek naar wat zich afspeelde in het Anne Frankplantsoen zwierf De Brouwer daar in 2003 avonden rond. Twee figuren sprongen er duidelijk uit: de deken van de Rooms-Katholieke kerk in Weert en de topman van Justitie, van wie met name de auto met chauffeur de aandacht trok.

Praag
Ook ging De Brouwer, samen met een andere journalist van GayKrant, naar Praag. Daar bezochten ze de Nederlandse ambassade waar ze te horen kregen dat Demmink zich regelmatig met de ambassade-limo zou laten rondrijden door Praag. Demmink bleek een frequente gast, zeker in de tijd toen Hans Heineman daar nog ambassadeur was. Heinemann zou als ambassadeur in Praag eens zijn opgepakt door de politie wegens seksueel misbruik van minderjarigen, maar werd na enkele dagen vrijgelaten vanwege zijn diplomatieke onschendbaarheid. Korte tijd later werd hij vervangen.

Pinocchio-bar
Demmink en Heineman bezochten naar verluidt samen ook homoclubs in Praag. In een daarvan, de Pinocchio-bar, kreeg De Brouwer bevestiging van de geruchten. De portier herkende Demmink van een hem getoonde foto en zei: ‘Ja, die man kennen we wel. Hij komt hier met een dienstauto van de ambassade.‘ Het was ook Fred de Brouwer die van oud-minister van Justitie Hilbrand Nawijn bevestiging van de geruchten over Demmink kreeg. Ironisch genoeg plaatste Nawijn de kanttekening dat Demmink ’letterlijk over lijken ging wat betreft zijn carrière,’ en dat je moest oppassen met voor hem belastende verklaringen: ’voor je het wist was er een remleiding doorgeroest.’

Vraagtekens
Het verklaart waarom mensen die de Demmink-affaire van dichtbij kennen grote vraagtekens plaatsen bij het ongeluk in Thailand. Araya, de vriendin van De Brouwer, hoorde van ooggetuigen dat de auto die hem overreed ruim de gelegenheid zou hebben gehad om hem te ontwijken. De bestuurder van de auto is doorgereden, en voor zover bekend nog niet door de Thaise politie aangehouden. De broer van Fred, René de Brouwer, zegt in een reactie “Mij bekruipt het gevoel dat er iets niet in de haak is. Dit ongeval zou aanleiding moeten zijn om de zaak Demmink nog eens extra onder de loep te nemen.”

Blind geluk
Het kan toeval zijn dat De Brouwer net nu op deze manier om het leven is gekomen. Maar het valt niet te ontkennen dat het lot in de Demmink-zaak wel opmerkelijke wendingen neemt. Zo viel eerder Gerard Hamer, advocaat van Frank L. (jeugdprostituee die in 2003 aangifte deed tegen Demmink, en een bron van De Brouwer), in Amsterdam dood van zijn fiets; en stierf Demmink's privéchauffeur Mostert op 52-jarige leeftijd aan hartfalen één dag voordat hij een verklaring over zijn baas zou afleggen bij de politie. Een gebeurtenis waarover de Amsterdamse oud-hoofdcommissaris van politie Eric Nordholt tegen vice-admiraal Nico Buis, voormalig hoofd van de BVD, tijdens een lunch gezegd zou hebben: "Die Demmink heeft ook wel blind geluk."

Het 'geluk' laat Demmink nog steeds niet in de steek, zoals ook columnist Jan Dijkgraaf vaststelt in Spits.

‹‹ Naar het overzicht

Reageer


 

Laatste reacties

Volg de Demminkdoofpot via RSS

De laatste Demmink tweets