Demmink, wie kent hem niét? Haags Gerechtshof verschoont zich. Wie volgt?

27-07-2013

De onafhankelijkheid van rechters staat regelmatig, en de laatste tijd weer verhevigd, ter discussie. Zo blijken veel rechters, zoals de 'liegende' rechter Westenberg, tegen riante uurtarieven cursussen te verzorgen voor advocatenkantoren. En zoals Crimesite onlangs meldde, is het soms bepaald niet eenvoudig om een onafhankelijke rechter te vinden. Dit werd wel duidelijk in een artikel 12-procedure waarin twee mannen die als kind zouden zijn misbruikt door voormalig secretaris-generaal Demmink van Justitie strafrechtelijke vervolging van hun verkrachter eisen. In deze zaak heeft het gehele gerechtshof zich verschoond omdat alle raadsheren Demmink, al dan niet beroepshalve, persoonlijk kennen.

Eind vorig jaar was de discussie over de onafhankelijkheid van de rechtspraak voor rechters Peter Ingelse en Anneleen Broekhuizen-Molenaar al reden om vraagtekens te plaatsen bij een parmantige foto in het NRC van (toen nog) voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak Erik van den Emster en minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. Als grote voormannen poseerden zij hier met het bijna voltallige korps van rechtbankpresidenten. "Wij rechters poseren liever niet met minister Opstelten," schreven Ingelse en Broekhuizen eind vorig jaar, op persoonlijke titel, in NRC. Saillant detail is dat de rechtbankpresidenten kort daarvoor (dat was de aanleiding voor de foto) allemaal nieuw waren benoemd door Demmink, die er zo vlák voor zijn pensionering voor zorgde dat bij iedere rechtbank iemand aan het hoofd staat die zijn of haar baantje aan hem persoonlijk te danken heeft.

Het vinden van een onafhankelijke rechter die zich over de van pedofilie beschuldigde oud-SG van Justitie moet buigen wordt zo nog een hele uitdaging, want Demmink nodigde ieder jaar alle presidenten van rechtbanken en gerechtshoven uit voor een diner. Als er dus al een onafhankelijke rechtbankpresident gevonden wordt moet die steevast ieder jaar nét op die feestelijke 'teambuilding'-avond verhinderd zijn geweest. Maar nog angstiger is het idee dat kennelijk niet alleen de presidenten maar ook de 'gewone' rechters Demmink persoonlijk kennen. In Den Haag vond immers het hele gerechtshof het nodig zich te verschonen. Het is natuurlijk de vraag of dat ook zo was geweest zonder de al jarenlang aanhoudende roep om Demmink voor de vele beschuldigingen aan zijn adres nu eindelijk eens ter verantwoording te roepen.

Gemeenschappelijke interesses
Waar kennen al die rechters Demmink van als het niét beroepshalve is? Een aantal rechters is in het verleden met pedofilie en seksueel misbruik in verband gebracht: rechter Stolk, die onder één hoedje speelde met een voor drievoudige moord veroordeelde TBS-er en zich door hem liet bevredigen; en rechter Rueb die, volgens schrijfster Yvonne Keuls 'zijn handen niet thuis kon houden' en met een dienstauto van Justitie kindertjes liet ophalen 'waar hem het welgevallig oog op was gevallen’. Gezien de aard van de beschuldigingen aan het adres van Demmink dringt zich dan natuurlijk de vraag op of de mannen hun gemeenschappelijke interesses ook met elkaar deelden.

Dat in Den Haag het hele gerechtshof zich verschoonde toont aan dat in de zaak Demmink geen sprake zal zijn van onafhankelijke rechtspraak: vrijwel alle rechters blijken hem immers ‘beroepshalve’ of ‘persoonlijk’  te kennen en de top van de rechterlijke MACHT heeft zijn leidinggevende positie aan hem te danken en zal dus rechters op de zaak zetten die het beste voorhebben met kindervriend Joris.

Exact daarom heeft begin deze week advocaat Matthijs Kaaks, die zich namens Stichting De Roestige Spijker wil voegen in het proces van Demmink tegen het AD, bij de door Demmink benoemde president De Lange van de Rechtbank Rotterdam bezwaar moeten maken tegen de toedeling van deze zaak aan rechter Veling die vroeger als advocaat  voor Demmink zélf heeft opgetreden. 

Zo werkt onafhankelijke onpartijdige rechtspraak in Nederland.

‹‹ Naar het overzicht

Reageer


 

Laatste reacties

Volg de Demminkdoofpot via RSS

De laatste Demmink tweets