Turkse advocate overtuigd van geheime deal rond Demmink

29-09-2013

De bekende mensenrechtenadvocate Eren Keskin probeert in Turkije oud secretaris-generaal van Justitie Joris Demmink wegens kindermisbruik voor de rechter te krijgen. Vooralsnog stuit ze op een muur van tegenwerking. "Ik zoek het hoogste hof op." Dat is te lezen in het AD van zaterdag 28 september. Onderzoeksjournalist Koen Voskuil, die in oktober 2012 al schokkende onthullingen deed over Demmink, laat zich blijkbaar niet het zwijgen opleggen door de € 100.000 smartengeld die Demmink's advocaat Knijff van het AD eist wegens de publicatie over Demminks contacten met een jongenspooier in de jaren '80.

Advocate Keskin werd internationaal onderscheiden voor haar juridische hulp aan onderdrukte en misbruikte vrouwen. Nu bijt ze zich vast in het vermeende seksueel misbruik van twee Turkse straatjongens in de jaren '90. Eén van de mannen die worden genoemd als verdachte in die zaak is Joris Demmink. Omdat de feiten zich zouden hebben afgespeeld in Istanboel, opende het Openbaar Ministerie daar een gerechtelijk vooronderzoek. Uit een brief van officier van justitie Selim Berna Altay blijkt echter dat er geen vervolging kan worden ingesteld. De zaak is verjaard. Wel staat in de brief dat uit 'in- en uitreisgegevens uit het onderzoeksdossier' is gebleken dat 'de verdachte Joris op 20/07/1996 Turkije is ingereisd. Dat lijkt een hardnekkige leugen bloot te leggen. Demmink heeft niet alleen de aantijgingen over misbruik altijd stellig ontkend, maar ook consequent beweerd sinds 1987 niet meer in Turkije te zijn geweest. Het justitiële document uit Turkije geeft dus nu het tegenovergestelde weer.

Eren Keskin dook in het dossier nadat het Turkse OM in april van dit jaar had besloten niet te vervolgen, schrijft het AD: "Toen ik hoorde dat deze zaak zogenaamd verjaard zou zijn, heb ik hem opnieuw aanhangig gemaakt. Ik stel dat er misdaden gepleegd zijn tegen de mensenrechten. Die feiten verjaren namelijk niet." Een eerste procedure verloor Keskin. Ze is nu in afwachting van een hogerberoepszaak. De advocate stuit bij het OM en de rechtbank op 'een muur van tegenwerking'. De toegang tot het dossier is haar tot haar grote woede verschillende keren ontzegd.

"Ik vroeg de officier van justitie of het dossier geheim was verklaard. Nee, antwoordde hij. Dus had ik het recht om het in te zien. Daarna is hij het dossier gaan lezen. Toen zei hij plots: het is toch geheim." De advocate is ervan overtuigd dat het dossier een gevoelige afspraak bevat tussen de Nederlandse en de Turkse overheid. In de jaren '90 wilde Turkije de Koerdische zakenman Huseyin Baybasin, toen in Nederland, achter tralies zien. Al jaren doen geruchten de ronde dat Turkije in ruil voor een veroordeling van Baybasin zou zwijgen over de mogelijke betrokkenheid van justitietopman Demmink bij de misbruikzaken die in Turkije waren gemeld. "Ik geloof absoluut dat er een geheime overeenkomst is gesloten tussen Nederland en Turkije, over de rug van Baybasin," zegt Keskin stellig.

In de Demmink-affaire zijn al diverse meldingen geweest van intimidatie en bedreiging van slachtoffers, en mishandeling van een Turkse journalist. Ook Keskin lijkt met dergelijke risico's rekening te houden, getuige het stuk in het AD:

Heeft u vertrouwen dat het OM ooit tot vervolging zal overgaan?
"Ik ga door tot het einde. Als ik de hogerberoepszaak verlies, zoek ik het hoogste hof op in Turkije. Daarna ga ik naar Straatsburg als het moet."

U gaat dus door in een mogelijk politiek gevoelige zaak. Bent u bang dat deze zaak voor u gevolgen zal hebben?
"Er is al twee keer op mij geschoten, in 1994 en 2001. De tweede keer bleef ik leven omdat het pistool per ongeluk blokkeerde. Ook daarna ben ik met mijn werk doorgegaan. Alleen mensen die bang zijn, kun je bang maken."

‹‹ Naar het overzicht

Reageer


 
Volg de Demminkdoofpot via RSS

De laatste Demmink tweets

@nuijten_rob @chrisklomp Weer een wap die los op Demmink gaat. Alle verhaaltjes die dhr.Poot probeerde te pushen zi… https://t.co/ohoTlsskpc

@koninklijkhuis Joris Demmink

@basberkers @d_e_mol @ongehoordnedtv @SBergsma Vraag het aan Demmink hij kan jou haarfijn vertellen, dwaas‼️

@irEnriqueCortes Zo lijkt ie echt op Joris Demmink eigelijk niet zo vreemd.

@onzenormennu @PollieKnows @thierrybaudet Ah daar hebben we Demmink weer. Heeft u daarvoor al sluitend bewijs? Nie… https://t.co/2U3vj1NJSy

@DerkdeVriesz @PollieKnows @thierrybaudet oh niet zoals demmink nog gewoon vrij dus..... intressant.

@NakadPhd Die pedos houden hand boven elkaars hoofd.. en bekleden functies waar ze elkaar uit de brand kunnen helpen (zie Joris Demmink,)

@chrisklomp Joris Demmink en iedereen aan de top van justitie die hem beschermt tegen beschuldigingen van seksueel… https://t.co/xdnZxsmcyE

@De5december Joris Demmink begint een dagopvang voor kleuters.....

@5Rzj0 @ascees01 @fvdemocratie Erger ..... Pedofiel #Rutte steunt die aanklacht...nog vragen over #Rutte #Demmink..?