Oud-hoofdofficier van justitie Vrakking bevestigt getuigenverklaringen slachtoffer en politiemensen

22-03-2014

In een interview met NRC heeft vandaag oud-hoofdofficier van justitie Hans Vrakking zich voor het eerst uitgelaten over het Rolodex-onderzoek. Conclusie: De BVD had 15 jaar geleden al informatie over seksuele escapades van topambtenaar Demmink. En, in het Rolodex-onderzoek in 1998 is –in tegenstelling tot wat drie achtereenvolgende ministers van Justitie hebben beweerd– wel degelijk ook Joris Demmink in beeld gekomen. Daarmee bevestigt hij de verklaringen in het voorlopig getuigenverhoor over Demmink van een slachtoffer en twee oud-politiemensen.

Van 1992 tot 2001 was Hans Vrakking was van 1992 tot 2001 hoofdofficier van justitie in Amsterdam. Op zijn initiatief werd in 1998 het pikante onderzoek gestart onder de codenaam Rolodex (u zult er inmiddels tevergeefs naar zoeken op Wikipedia). Een speciaal team van rijksrechercheurs, Amsterdamse politie en inlichtingendienst BVD (nu AIVD) begon onderzoek naar hoge magistraten die seks zouden hebben met minderjarige jongensprostituees.

Niet langer door ambtseed belet
Tot op heden sprak Vrakking nooit over de Rolodex-zaak, maar "Nu ook de PG (Ficq, recent in een interview met De Volkskrant, red) frank en vrij praat, voel ik me niet langer door mijn ambtseed belet opheldering te verschaffen", aldus de oud-hoofdofficier tegen NRC-redacteur Marcel Haenen.

Hij legt in het interview uit dat het Rolodex-onderzoek werd gestart op basis van zeer gedetailleerde verklaringen over de betrokkenheid van enkele hoofdofficieren van justitie en een hoogleraar van de VU. De tipgever "beschikte ook over geheime telefoonnummers van magistraten uit de Rolodex (telefoonklapper) van de eigenaar van een Amsterdams jongensbordeel."

Vrakking beschrijft dat het onderzoek in de grootst mogelijke vertrouwelijkheid werd gestart met een zogeheten embargoteam: de rechercheurs mochten met niemand over het onderzoek praten. Om uitlekken te voorkomen werden ze zelfs ondergebracht in een kazerne in Soesterberg.

Chauffeur kon er niet meer tegen
"In het inlichtingenwerk bleek dat bij de BVD belastende informatie was binnengekomen over Demmink. De chauffeur van Demmink, Rob Mostert (overleden in 2000), had tegenover de BVD verteld ‘er niet meer tegen te kunnen’. Hij zat ermee dat Demmink in de dienstauto af en toe seks had met jongens. Uiteindelijk werd na overleg met Teeven besloten de informatie over Demmink niet verder te onderzoeken omdat dit buiten het bereik van de Rolodex-zaak lag. Men richtte zich tactisch op de twee hoofdofficieren en de VU-hoogleraar. De naam van Demmink is dus wel degelijk langsgekomen, maar niet verder bekeken. Het was ook niet duidelijk of het bij Demmink om minderjarige jongens ging. De informatie ging alleen over seks in de dienstauto", zegt Vrakking.

Einde oefening
Vervolgens bevestigt Vrakking wat ook twee oud-politiemensen tijdens de voorlopige getuigenverhoren in Utrecht recent verklaarden: het onderzoek werd verlinkt. Zodra gerechtelijke vooronderzoeken werden geopend tegen onder anderen anonieme verdachte magistraten, en er getapt worden en huiszoekingen werden geregeld, gebeurde er "iets heel raars. Ik zal het nooit vergeten. Op een ochtend gaat de telefoon: Harry Borghouts, de secretaris-generaal van het ministerie van Justitie (Demmink zou in 2002 zijn opvolger worden, red.), belde. Waar ben jij mee bezig, riep hij. Jij bent bezig een van mijn ambtenaren te onderzoeken. Ik vroeg: over wie hebben we het hier? Hij zei: Demmink. Toen heb ik gezegd: we onderzoeken van alles, maar Demmink maakt geen deel uit van het onderzoek. De dag na dit telefoongesprek – we hadden al huiszoekingen gepland – bleek dat het onderzoek uitgelekt en dus kapot was. Er werd door de verdachten niet meer gebeld en alle dingen die we in beslag wilden nemen, bleken verdwenen. Er kwam niks meer. Einde oefening."

Haenen heeft, zoals het hoort, ook wederhoor toegepast. Borghouts zegt desgevraagd zich "absoluut niet te kunnen herinneren" Vrakking te hebben gebeld. Gek genoeg is algemeen bekend dat Borghouts zich indertijd wel met hand en tand heeft verzet tegen de benoeming van Demmink als zijn opvolger. Ook Demminks advocaat Knijff is om een reactie gevraagd. Die zegt, gewoontegetrouw, dat "het verhaal dat aan Mostert wordt toegerekend inhoudelijk volstrekte onzin is”.

‹‹ Naar het overzicht

Reageer


 

Laatste reacties

Volg de Demminkdoofpot via RSS

De laatste Demmink tweets