Bezorgdheid om Pieter Omtzigt

26-03-2021

Werpt de zaak Demmink nu een lange schaduw over de kabinetsformatie? Het lijkt er verdraaid veel op. In zijn vaak spraakmakende 'Briefje van Jan' schrijft Jan Dijkgraaf na de beschamende aantekening-striptease van Kajsa Ollongren zijn briefje aan CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. 'Positie Omtzigt, functie elders', bleek een van de bespreekpunten van de verkenners voor het nieuwe kabinet. Dijkgraaf schrijft zich zorgen te maken over Omtzigt, en daarin staat hij niet alleen. Recent associeert iedereen Pieter Omtzigt met de kinderopvangtoeslagaffaire, waarin hij met zijn moedige optreden het kabinet genadeloos diep door het stof en zelfs tot aftreden dwong. Maar dat was niet bepaald Omtzigts eerste wapenfeit.

In 2012 was het ook Pieter Omtzigt die keihard de confrontatie zocht met het toenmalige kabinet, dat categorisch weigerde serieus onderzoek te doen naar de ernstige aanklachten tegen Demmink. Samen met zijn collega Peter Oskam, nu burgemeester van Capelle aan den IJssel, stelde hij indringende Kamervragen die stuitten op getouwtrek met de toenmalige minister Ivo Opstelten van Justitie. Omtzigt heeft het geweten: hij werd als gevolg van zijn actief rol zelfs geschaduwd door de Turkse geheime dienst. Desondanks bleef hij doorvragen naar Demminks ontkende maar bewezen bezoek aan Turkije in 1996. Dankzij de vastberadenheid van Omtzigt werd bekend dat de Staat alle advocatenkosten van Demmink betaalde, nota bene voor een beschuldiging van verkrachting.

Uiteindelijk werd Omtzigt op instructie van Mark Rutte door Sybrand Buma gesommeerd zich niet langer met de Demmink-zaak te bemoeien. Daarmee leek de weg vrij om zowel de kwestie uit het collectieve geheugen te gummen, als Omtzigt verder de mond te snoeren, maar het mag duidelijk zijn dat niet is gelukt. De laatste jaren heeft Omtzigt opnieuw, en met succes, grote schandalen blootgelegd. De kinderopvangtoeslagaffaire, en de gevolgen van Omtzigts werk, liggen nog vers in het geheugen. Het curieuze verloop van de lijsttrekkersverkiezingen bij het CDA en hoe Omtzigt daar telkens net naast de hoofdprijs greep, kunnen daar niet los van worden gezien.

Nu de verhoudingen met het CDA en de andere coalitiepartijen op scherp staan, lijkt de angst te bestaan dat Omtzigt zijn mond niet langer houdt over de zaken waarover hij moest zwijgen. In zijn 'briefje' aan Omtzigt schrijft Dijkgraaf dat hij zich "op menselijk gebied ernstig zorgen over jou" maakt.

Scooterongeluk journalist Fred de Brouwer
"Je weet zó veel van onfrisse zaken die je niet meer in je portefeuille hebt en wat je niet met de buitenwereld hebt gedeeld. En waar ligt hun grens? Hoever willen ze gaan om jou kalt te stellen?", aldus Dijkgraaf die de vergelijking trekt met oud-Panorama-journalist Fred de Brouwer. Deze kwam in 2014 bij een verkeersongeluk in zijn woonplaats in Thailand om het leven. Dijkgraaf: "Hij reed op een scooter en werd overreden door een witte auto, die hem volgens getuigen gemakkelijk had kunnen ontwijken. De dader is nooit gepakt. Saillant detail is dat Fred de Brouwer op dat moment een afspraak had met de redactie van het programma Pauw en Witteman om naar Nederland te komen. Hij was van plan het stilzwijgen te doorbreken over een zaak waarin de Utrechtse rechtbank juist in die week getuigen verhoorde. De zaak betrof een prominent VVD-lid (dat overigens nooit veroordeeld is). Jij kent dat prominente VVD-lid. Goed zelfs. Sterker nog: het was de eerste zaak waarin jij je had vastgebeten, waarin Mark Rutte jou zou hebben gedwarsboomd."

Bootongeluk rechter Rob van den Heuvel
Dat VVD-lid is natuurlijk Joris Demmink. En wie denkt dat het vergezocht is het ongeluk van De Brouwer in verband te brengen met Demmink, moet niet vergeten dat De Brouwer niet het enige vermeende slachtoffer is. Zo gelastte het Gerechtshof onder voorzitterschap van rechter Rob van den Heuvel in januari 2014 een onderzoek naar de mogelijkheden van strafvervolging van Joris Demmink. Dat onderzoek werd getraineerd en gesaboteerd, en enkele maanden voor de cruciale zitting kreeg rechter Rob van den Heuvel een bizar en fataal ongeluk. Hij werd op onverklaarbare wijze in een roeiboot overvaren op de Nederrijn bij Huissen. Mensen die Demmink de das om kunnen doen, zijn hun leven niet zeker, is de enige heldere conclusie.

Dijkgraaf besluit zijn briefje met: "Pieter: Nederland wil je graag als ‘beste Kamerlid ooit’ in de Tweede Kamer houden, maar het is nog veel belangrijker dat je vrouw haar man en je dochters hun vader houden. Dus ik zou het uit menselijk oogpunt, nu dit land toch stuk is, heel goed begrijpen als je de komende tijd de “functie elders” in een mooi buitenland aanvaardt die VVD en D66 voor je gaan regelen. Pas alleen wel goed op in het verkeer..."

‹‹ Naar het overzicht

Reageer


 

Laatste reacties

Volg de Demminkdoofpot via RSS

De laatste Demmink tweets